Slovenija 28.7.2021 0:30

Jazz festival Ljubljana bo v 62. izdaji razgibal dogajanje v prestolnici

Ljubljana, 28. julija - S koncerti v Parku pri Cankarjevem domu (CD) oziroma Parku Sveta Evrope se danes začenja 62. Jazz festival Ljubljana. Skupaj bo ponudil 25 koncertov, od tega šest v dvoranah CD. Nastopili bodo domači in tuji glasbeniki iz 13 držav. Če je bila lanska izdaja kombinacija spletnih koncertov in koncertov v živo, bodo letos vsi potekali v živo.

Ljubljana, Cankarjev dom. Jazz festival Ljubljana. Nastop skupine Snarky Puppy . Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Jazz festival Ljubljana.
Nastop skupine Snarky Puppy .
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Drevišnje dogajanje bo uvedel koncert saksofonista Lenarta De Bocka na Odru pri starem drevesu, ki bo s svojo skupino bo predstavil projekt steps. Ob njem bodo na odru Klemen Kocijančič (klavir), Domen Kužnar (viola), Luka Hren (bobni), Samo Cizelj (električni bas) in Neža Okorn (vokal).

Na Glavnem odru bo nastopila Lakiko. Umetnica s pravim imenom Lana Kostić bo predstavila projekt, ki je nastal leta 2016 v drobovju elektroencefalografske naprave (EEG) v švicarskem Bielu. Z električno dejavnostjo lastnih možganov v obliki EEG-signala in obenem z uporabo priročnika za spored odigranih skladb je nastalo gradivo, ki se dozdevno poraja onkraj človeške zavesti, iz globoko potlačenih možganskih predelov, so zapisali v CD.

Sledili ji bodo Teo Collori & Momento Cigano. Band, ki ga je ustanovil kitarist Collori, ima za sabo že tri albume: Hot Club Piran, Kamerato muzikante in Molto Aligatore. Na lanskem festivalu je zasedba nastopila za zelo omejeno število obiskovalcev v Linhartovi dvorani, tokrat bo lahko zadihala s polnimi pljuči na polnem odprtem prizorišču, so zapisali v CD.

Program festivala sta zasnovala vodja programa jazza in glasb sveta v CD Bogdan Benigar in Edin Zubčević iz Jazz festa Sarajevo. Med koncerti v dvoranah CD je Benigar poudaril koncerta tria Avishai Cohen in tria Simulacrum ter zaključni koncert festivala, na katerem bo nastopil tolkalist Zlatko Kaučič z za to priložnost prenovljeno zasedbo Arkos.

Koncert v Parku Sveta Evrope bodo brezplačni, koncerti v dvoranah pa plačljivi.