Svet 29.7.2021 5:30

V Avstrijski narodni knjižnici slepim berejo pametna očala

Dunaj, 29. julija - Slepi, slabovidni in dislektiki si lahko v Avstrijski narodni knjižnici brezplačno izposodijo posebna očala, s katerimi berejo knjige. Očala namreč prebrano pretvorijo v zvok in predvajajo po majhnem vgrajenem zvočniku. Pri tem lahko vsak uporabnik prilagodi glasnost in hitrost branja.

Ljubljana. Očala, dioptrija, slepota, slabovidnost. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Očala, dioptrija, slepota, slabovidnost.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pametna očala s fotoaparatom prepoznajo besedilo na vseh površinah in ga preko majhnega zvočnika preberejo na glas. Naprava v knjigah prepoznava tudi obraze s slik. Očala so slepim, slabovidnim in dislektikom na voljo brezplačno v posebnem prostoru knjižnice, kjer glasno prebiranje knjig ne moti drugih obiskovalcev, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm-PR.

Bralni pripomoček je preprost za uporabo. Ko bralec s prstom pokaže na besedilo v knjigi ali reviji ter vključi napravo, začne glas preko zvočnika predvajati nemško, angleško ali francosko besedilo. Pametna očala bodo v Avstrijski narodni knjižnici preizkušali šest mesecev, po testnem obdobju in evalvaciji pa jih bo izraelsko podjetje OrCam knjižnici podarilo.

Visokotehnološko podjetje je specializirano za naprave na osnovi umetne inteligence, ki pomagajo slepim in slabovidnim. Podjetje si že dalj časa prizadeva za izboljšanje dostopnosti in podporo tej skupini ljudi po vsem svetu. Tako so denimo septembra 2020 začeli sodelovanje z nogometnim zvezdnikom Lionelom Messijem pri ozaveščanju družbe o izzivih, s katerimi se srečujejo ljudje z okvarami vida.