Svet 28.7.2021 12:27

Ploščica z Epom o Gilgamešu bo vendarle vrnjena Iraku

Washington, 28. julija - Ameriški sodnik je v torek potrdil zaplembo 3500 let stare glinene ploščice z Epom o Gilgamešu, ki je bila nekdaj del zbirke Muzeja Biblije v Washingtonu, kar bi lahko pomenilo vrnitev ploščice Iraku. Ploščica je le ena izmed več tisoč artefaktov, ki so jih ukradli iz Iraka in jih nato preprodali naprej.

Ploščica obsega del 3400 verzov dolgega Epa o Gilgamešu, ki je bil s klinopisom napisan v akadskem jeziku na 12 glinenih ploščicah, nastajal pa je med letoma 2000 in 1600 pr. n. št. na osnovi sumerskih epskih pesmi. Glavna tema epa je, kako premagati smrt in doseči večno življenje. Gilgameš je bil legendarni kralj Uruka iz Babilonije, ki naj bi tudi v resnici živel, domnevno okoli leta 2700 pr. n. št.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je ploščica z redkim odlomkom, ki pripoveduje o prizoru iz sanj, ena od mnogih starodavnih artefaktov iz Iraka in Bližnjega vzhoda, ki jih je zbral milijarder David Green, lastnik verige trgovin Hobby Lobby.

Predmete mu je leta 2019 zaplenilo ameriško ministrstvo za pravosodje, dve leti zatem, ko je Green v središču Washingtona odprl muzej, posvečen starodavni krščanski zgodovini.

Po navedbah ministrstva je podjetje Hobby Lobby leta 2014 kupilo ploščico za 1,67 milijona dolarjev pri ugledni avkcijski hiši. Glinena ploščica meri 15,2 centimetra v višino in 12,7 centimetra v dolžino, znana pa je kot ploščica Gilgameševih sanj. Podjetje se je za nakup zmenilo v New Yorku, dejansko pa so ga izvedli v Oklahomi, da bi se izognili prometnemu davku. Nato je podjetje ploščico podarilo zbirki Muzeja Biblije v Washingtonu.

Prvotno jo je v ZDA leta 2003 nezakonito prinesel preprodajalec, ki jo je kupil v Londonu od znanega jordanskega trgovca starodavnih antikvitet Bližnjega vzhoda. Nato so jo večkrat prodali z lažnimi papirji o poreklu, da bi kupcem jamčili njeno zakonito pridobitev in prikrili nelegalno trgovino.

Od zaplembe leta 2019 si je ministrstvo za pravosodje prizadevalo za uradno lastništvo preko zakonov o odvzemu, da bi ploščico lahko vrnili zakonitim lastnikom. Ploščica je le ena od več tisoč artefaktov z iraškim izvorom, večinoma 3000 do 4000 let starih tablic in pečatov, ki so jih odkrili pri Hobby Lobby in Muzeju Biblije.

Kot še navaja AFP, so bili artefakti ukradeni v Iraku in ilegalno preprodani v Izraelu in Združenih arabskih emiratih.