Slovenija 29.7.2021 6:00

Avishai Cohen Trio drevi s koncertoma na Jazz festivalu Ljubljana

Ljubljana, 29. julija - V okviru 62. Jazz festivala Ljubljana bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) drevi dvakrat nastopil Avishai Cohen Trio. Cohen je v Sloveniji prvič in doslej edinkrat nastopil pred 12 leti. Tokrat bo predstavil lanskoletni album Arvoles in še neizdane skladbe. Koncerta bosta ob 18. uri in ob 20.30.

Hrvaška, Dubrovnik. Izraelska jazzovska skupina Avishai Cohen Trio. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Dubrovnik.
Izraelska jazzovska skupina Avishai Cohen Trio.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Na festivalu bi moral nastopiti že lani, a mu epidemiološke razmere tega niso dopustile. Cohen bo na obeh koncertih poleg skladb z albuma Arvoles predstavil tudi najnovejše še neizdane skladbe. Nastopil bo s pianistom in skladateljem Elchinom Shirinovom iz Azerbajdžana, ki črpa navdih pri velikih glasbenikih ter sledi želji iz zgodnjega otroštva uspeti kot jazzovski glasbenik, ter s šele 21-letno bobnarko Roni Kaspi, ki igra bobne že od sedmega leta, piše na spletni strani CD.

V intervjuju za sredino izdajo Dnevnika je povedal, da Avishai Cohen Trio ni vedno v isti zasedbi. "Na turneje se z glasbeniki podam za neko obdobje, ampak tudi oni imajo svoje obveznosti in projekte, zato moram spreminjati zasedbe, kar je v bistvu v redu, saj rad iščem nove talente, pa tudi meni kot glasbeniku je v izziv, da nastopam za drugimi, novimi glasbeniki," je dejal.

Arvoles je posnel lani na Švedskem, album pa je izšel pri Cohenovi lastni neodvisni založbi RazDaz Recordz. Arvoles v ladinu, ki je starodavni jezik Sefardov v diaspori, pomeni Drevesa. "Cohenov 17. album kot vodje zasedbe prevevata umetnikova značilna DNK in srčni utrip. Arvoles se s posamičnim dodatkom trobil organsko giblje med ključnimi skladbami tria. Je delovna sekcija premisleka, duha in pristne radosti, je mojstrska glasbena izjava," piše na spletni strani CD.

Tam navajajo tudi, da je Cohen v zadnjih dveh desetletjih pridobil ugled enega najboljših globalnih basistov, vendar je po svetu prodrl predvsem kot skladatelj, z glasbenim izrazom, ki privablja številno občinstvo.