Na hitro prelistano 31.7.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 31. julija - Pri založbi Miš so izdali slikanico Petra Svetine z naslovom Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči, Center za slovensko književnost pa je izdal knjigo Žlahtnožleht Svetlane Makarovič in Mateja Šurca ter mačka Kotika. Pri Učilih International so izdali knjigo Konec časa znanstvenika in avtorja poljudnoznanstvenih knjig Briana Greena.

Ljubljana. Pri Učilih International so izdali knjigo Konec časa znanstvenika in avtorja poljudnoznanstvenih knjig Briana Greenea. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Učilih International so izdali knjigo Konec časa znanstvenika in avtorja poljudnoznanstvenih knjig Briana Greenea.
Foto: STA

Ljubljana. Center za slovensko književnost je izdal roman Žlahtnožleht Svetlane Makarovič in Mateja Šurca ter mačka Kotika. Foto: STA

Ljubljana.
Center za slovensko književnost je izdal roman Žlahtnožleht Svetlane Makarovič in Mateja Šurca ter mačka Kotika.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Miš so izdali slikanico Petra Svetine z naslovom Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Miš so izdali slikanico Petra Svetine z naslovom Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči.
Foto: STA

GOSPOD FELIKS Z NOVIMI KOLESARSKIMI DOGODIVŠČINAMI

Po kolesarskih prigodah gospoda Feliksa v slikanici Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom sta Svetina in ilustratorka Ana Razpotnik Donati združila moči tudi za slikanico Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči. V tej se gospod Feliks s kolesom odpravi po nov stol, saj je stari prenizek in časopis vedno namoči v limonado, kar mu začenja iti na živce. A njegova ekspedicija se žal ne konča z novim kosom pohištva. Konča se z grdim padcem, pravzaprav pravo prometno nesrečo, piše na spletni strani založbe Miš.

Peter Svetina je večkrat nagrajeni pisatelj knjig za otroke in mladino, nekatere so bile prirejene tudi za lutkovni oder. Nazadnje je lansko leto za slikanico Timbuktu, Timbuktu prejel nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico.

PO PRVI BIOGRAFIJI LUCIFERKA SEDAJ ŽLAHTNOŽLEHT

Avtorji so žlahtni ob spoznanjih minljivosti in lastnih šibkosti, žleht pa v bičanju lastnosti raznih parazitov, licemercev, pokvarjenih farjev in ministra Fujsa. Še Rupel je dobil manjšo vlogo, napovedujejo avtorji knjige. V knjigi nastopajo tudi žlahtni gostje: najmlajši ima 17 let, najstarejši pa več kot 80.

Morda je namen tega pisanja rešiti zablodele ovčice pred peklensko nevednostjo in dolgočasjem nebes. Janšelj ima v knjigi zgolj epizodno vlogo, več si niti ne zasluži, to pa utegne razočarati tiste, ki pričakujejo, da bosta človeška avtorja vso jezo stresala na aktualni režim. Branje odsvetujeta tudi občutljivim dušam, ki jim sveti duh preko Rimskokatoliške cerkve signalizira božjo milost, so še zapisali.

KONEC ČASA OD VELIKEGA POKA DO KONCA ČASA

V knjigi Konec časa bralce avtor popelje na raziskovanje vesolja in iskanje smisla v soočenju z ogromnimi prostranstvi kozmosa. Avtorju sledimo od velikega poka do konca časa in spoznavamo, kako so nastale trajne strukture, kako sta se pojavila življenje in um in kako poskušamo ljudje s pomočjo zgodb, mitov, vere, ustvarjalnosti in znanosti ter z iskanjem resnice in globokim hrepenenjem po večnem osmisliti svoj obstoj, so zapisali pri založbi.

Konec časa navajajo kot prelomno knjigo, ki vsebuje nekaj manj matematičnih formul, zato pa toliko več filozofskih spoznanj, in s pomočjo katere se na popotovanju od delcev do planetov, od zavesti do ustvarjalnosti, od snovi do smisla na krilih avtorjevih besed zavemo svoje hipne, toda žlahtne prisotnosti v kozmosu. Delo je prevedla Urška Pajer. V slovenščino sta prevedeni tudi avtorjevi uspešnici Čudovito vesolje in Tkanina vesolja.