Slovenija 29.7.2021 12:04

Zaključeno snemanje film Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta

Ljubljana, 29. julija - Zaključeno je snemanje filma Mož brez krivde. Prvi celovečerni igrani film scenarista in režiserja Ivana Gergoleta so snemali v obmejnem območju Slovenije in Italije, premiero in distribucijo pa načrtujejo marca 2022, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Zgodba, ki je postavljena v TRst, govori o osebnem maščevanju in odrešenju.

Zgodba filma sledi 50-letni vdovi, ki dela v bolnišnici in ugotovi, da je bil zaradi posledic možganske kapi vanjo sprejet možev nekdanji delodajalec, ki je delno odgovoren za smrt njenega moža. Njegov sin ji ponudi delo negovalke, ne da bi vedel za povezavo med njima. V želji po maščevanju se odloči, da bo ponudbo sprejela, so pri SFC vsebino filma povzeli v sporočilu za javnost.

V filmu igrata večkrat nagrajeni filmski in gledališki igralec iz Gledališča Celje Branko Završan ter italijanska igralka Valentina Carnelutti, ki je od leta 1995 igrala v več kot 40 filmih. Pri filmu sodelujejo še direktorica fotografije Debora Vrizzi, scenograf Marco Juratovec, kostumografka Gilda Venturini in oblikovalka maske Alenka Nahtigal.

Producenta filma sta Miha Černec in Jožko Rutar iz produkcijske hiše Staragara, v koprodukciji z italijansko produkcijsko hišo Transmedia Produzione in hrvaškim Propeler filmom.

Film nastaja v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film in s finančno podporo SFC, Filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, Avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine, italijanskega ministrstva za kulturno dediščino, dejavnosti in turizem, ki je film prav tako že sofinanciralo v višini 280.000 evrov, Hrvaškega avdiovizualnega centra in Eurimagesa, ki je film podprl v višini 140.000 evrov.

Zamejski Slovenec Ivan Gergolet (1977) se je rodil v italijanskem Tržiču. Je diplomant filmskih študij na Univerzi v Bologni. Od leta 2008 poučuje na področju ustvarjanja filma na srednjih šolah in v tržaškem zaporu, razvija in snema kratke filme, dokumentarce ter glasbene videospote in videe z družbeno vsebino, s katerimi promovira ustvarjanje filmov kot družbeno ozaveščenost in orodje za osebnostno rast. Njegov dokumentarni prvenec Ples z Marijo (2014) je bil prvi dokumentarni film, ki je bil izbran v program Teden kritike na filmskem festivalu v Benetkah leta 2014, kjer je prejel nagrado Civitas Vitae, hkrati pa je bil nominiran za Evropsko filmsko nagrado, so še zapisali pri SFC.