Na hitro prelistano 7.8.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. avgusta - Pri Mladinski knjigi sta izšli knjigi Čista desetka, ki jo podpisuje športni novinar Slavko Jerič, in uspešnica ameriške pisateljice Therese Anne Fowler z naslovom Prijazna soseska. Bera založbe Miš je bogatejša za mladinski roman Zobje morskega psa britanske pisateljice Anne Woltz.

KNJIGA SLAVKA JERIČA O SLOVENSKIH IN TUJIH ŠPORTNIH JUNAKIH

V dneh, ko vsi dihamo s slovenskimi olimpijci, je pri Mladinski knjigi izšla knjiga Čista desetka priznanega športnega novinarja in ustvarjalca priljubljenega podkasta Številke Slavka Jeriča (1980). "Njegov knjižni prvenec prinaša izbor 50 športnih zgodb o izjemnih športnih junakih in njihovih dosežkih v zadnjem desetletju (2011-2020). Avtor na več kot 200 straneh knjige, ki je opremljena s številnimi fotografijami, naniza zanimive zgodbe in nas doživeto vrne v dneve, ko smo stiskali pesti za naše. Spomni nas na velika tekmovanja, ko smo pozabili na vsakdanje in nevsakdanje skrbi in dihali s slovenskimi tekmovalci. Ozre se tudi na velika svetovna imena, ki so premaknila športne in človeške mejnike, na preigravanja v najpomembnejši postranski stvari na svetu, na športnike in dogodke, ki so presegli športna igrišča in zaznamovali naše dojemanje sveta," so zapisali pri Mladinski knjigi.

Dodali so, da Čista desetka ni le "zlati album" športnih vrhuncev preteklega desetletja, temveč tudi sijajna motivacija za vse, ki so zbrali športno pot. Čista desetka je tudi svojevrsten poklon 30. obletnici slovenske osamosvojitve, saj je po besedah avtorja ravno slovenski šport, ki je po letu 1991 zadihal s polnimi pljuči in začel konkurirati v precej več panogah kot v času nekdanje Jugoslavije, eden največjih zmagovalcev osamosvojitve, še piše v sporočilu za javnost.

PRIJAZNA SOSESKA - KNJIGA, KI POSTAVLJA OGLEDALO RASIZMU

V zbirki Kapučino Mladinske knjige pa je izšla ena od uspešnic New York Timesa in najboljših Amazonovih knjig leta 2020 - Prijazna soseska, ki jo podpisuje ameriška pisateljica Therese Anne Fowler (1967). Na začetku poletja se na drugo stran žive meje priseli nova družina, Whitmanovi, in med njihovo najstniško hčerko Juniper in Xavierjem vzklije skrivna romanca. Zakaj skrivna? Xavier se boji posledic, če bi za razmerje izvedel Juniperin oče Brad. Xavierjeva mama je namreč temnopolta, Xavier pa je sin rasno mešanih staršev. In kar naenkrat postane to povsem druga zgodba. V knjigi bralec spremlja najstniško ljubezen, "ki zaradi predsodkov okolice trpi strahotne posledice in s tem postavlja ogledalo rasizmu, s katerim so prežeti temelji naše družbe", so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedel Andrej Hiti Ožinger.

UPANJA IN PUSTOLOVŠČIN POLN ROMAN ZOBJE MORSKEGA PSA

Pri založbi Miš pa je izšel mladinski roman Zobje morskega psa britanske pisateljice Anne Woltz (1981). "Atlanta ima prismuknjen načrt. Za najpomembnejšo vožnjo svojega življenja potrebuje 12 sendvičev, štiri banane, nočni zobni aparat in novoletne lučke. Ne more vreči puške v koruzo, saj ji bo potem vse spodletelo. Šele začela je, a se že z vso močjo zaleti v Finleyjevo kolo. Finley je pobegnil od doma in v žepu ima le dva zoba morskega psa. Ima Atlanta smolo, da ga je srečala, ali pravzaprav srečo? Tako Atlantina kot Finleyjeva zgodba sta povezani z njunima mamama. Prva je resno bolna, drugi je sin pobegnil. Tako kot vse knjige Anne Woltz je tudi ta polna upanja in pustolovščine," so povzeli pri založbi. Ilustracije v knjigi podpisuje Maartje Kuiper, slovenski prevod pa Katjuša Ručigaj.