Svet 3.8.2021 8:38

Festival v švicarskem Locarnu ponovno s projekcijami na prostem

Locarno, 3. avgusta - V švicarskem Locarnu bo od 4. do 14. avgusta potekal 74. mednarodni filmski festival, ki bolj kot na zvezdnike stavi na film. Med sorodnimi prireditvami po svetu slovi po tem, da odkriva smernice v sedmi umetnosti. V glavnem tekmovalnem programu se bo letos za glavno nagrado, zlatega leoparda, potegovalo 17 filmov.

Po lanski s pandemijo covida-19 zaznamovani izdaji, ko so bili filmi dostopni le preko spleta in v kinodvoranah, bo letošnji ponovno ponudil projekcije na glavnem mestnem trgu Piazza Grande, kjer je običajno prostora za več kot 8000 gledalcev. Letos bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa njihovo število nekoliko manjše. Čeprav bo festival potekal v živo, pa bo del programa - izbor 21 filmov, tudi letos dostopen na spletu, piše na spletni strani festivala.

Festival v Locarnu po pisanju dpa velja za eno najpomembnejših prizorišč angažirane filmske umetnosti, moto je Tukaj so zvezde filmi!. Po odstopu Francozinje Lili Hinstin, ki je umetniško vodenje festivala prevzela leta 2019, želi njen naslednik Giona A. Nazzaro nadaljevati s tradicijo. Leta 1966 v Zürichu rojeni Italijan je, ko je bil konec lanskega leta izvoljen za umetniškega direktorja festivala, za dpa povedal: "Morda nas bo kultura nekoliko zaščitila pred populizmom. Zato moramo podpreti film, knjigo, glasbo in gledališče."

Nekdanji direktor Tedna kritike na beneškem filmskem festivalu je v program poleg zahtevnejših vključil tudi več komercialnih filmov. Na festivalu med drugim pričakujejo hollywoodskega zvezdnika Johna Davida Washingtona, sina oskarjevca Denzela Washingtona, napovedan je tudi ameriški filmski režiser John Landis, ki bo na festivalu prejel nagrado za življenjsko delo.

V različnih sekcijah bodo letos prikazali 200 igranih, dokumentarnih in kratkih filmov. Festival bo na Piazza Grande odprl italijanski triler Becket, ki ga je režiral Ferdinando Cito Filomarino. Po tragični avtomobilski nesreči v Grčiji se ameriški turist Beckett znajde v središču politične zarote in na begu za svoje življenje, vsebino filma povzema spletna stran IMDb.

V tekmovalne programe so bili uvrščeni tudi trije slovenski filmi, ki bodo na festivalu dočakali svetovno premiero. To so novi animirani film Špele Čadež Steakhouse, kratki film Kazenski strel Roka Bička ter slovenska manjšinska koprodukcija Nebesa v režiji Srdjana Dragojevića.

Katki animirani film Steakhouse v režiji Špele Čadež se bo na festivalu v Locarnu potegoval za leoparda prihodnosti. Za nagrado v tej sekciji se lahko potegujejo samo režiserji, ki še niso posneli celovečernega filma. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glavna animatorka je Zarja Menart, skladatelj glasbe je Tomaž Grom.

Biček se v Locarno vrača se po štirih letih z igranim kratkim filmom Kazenski strel. Izbran je bil v program kratkih filmov, ki so jih posneli že uveljavljeni režiserji. Program je bil v Locarnu prvič predstavljen leta 2008, v njem pa bosta letos med drugimi predstavljena kratka filma zadnjega berlinskega zmagovalca Rada Jude in italijanskega veterana Marca Bellocchia.

Slovenska manjšinska koprodukcija Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića pa se je uvrstila v glavni tekmovalni program. "Film prikazuje nekonvencionalen pogled na tranzicijsko obdobje v postkomunistični državi, ki je predstavljeno kot buren prehod iz poganskega sveta v krščansko dobo pred mnogimi stoletji. Čudeži so odziv kolektivne zavesti na spremembe, ki celotno skupnost prisilijo, da na svet, ki se je postavil na glavo, pogleda v novi luči in s čudežne perspektive," so v sporočilu za javnost zapisali pri Slovenskem filmskem centru. V filmu igrajo Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec in Nataša Marković.