Svet 4.8.2021 5:00

V Locarnu začetek 74. mednarodnega filmskega festivala

Locarno, 4. avgusta - V švicarskem Locarnu se danes začenja 74. mednarodni filmski festival. Po lanski s pandemijo covida-19 zaznamovani izdaji, ko so bili filmi dostopni le preko spleta in v kinodvoranah, bo letošnji ponovno ponudil projekcije na glavnem mestnem trgu. V glavnem tekmovalnem programu se bo za glavno nagrado, zlatega leoparda, potegovalo 17 filmov.

Ljubljana. Kinodvorana, kino, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvorana, kino, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Festival bo na Piazza Grande odprl italijanski triler Becket, ki ga je režiral Ferdinando Cito Filomarino. Po tragični avtomobilski nesreči v Grčiji se ameriški turist Beckett znajde v središču politične zarote in na begu za svoje življenje, vsebino filma povzema spletna stran IMDb.

Piazza Grande, kjer je običajno prostora za več kot 8000 gledalcev, bo letos po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sprejela nekoliko manj gledalcev. Čeprav bo festival potekal v živo, pa bo del programa - izbor 21 filmov, tudi letos dostopen na spletu, piše na spletni strani festivala.

Festival v Locarnu velja za eno najpomembnejših prizorišč angažirane filmske umetnosti z motom Tukaj so zvezde filmi!. Po odstopu Francozinje Lili Hinstin, ki je umetniško vodenje festivala prevzela leta 2019, želi njen naslednik Giona A. Nazzaro nadaljevati s tradicijo.

Leta 1966 v Zürichu rojeni Italijan je, ko je bil konec lanskega leta izvoljen za umetniškega direktorja festivala, za dpa povedal: "Morda nas bo kultura nekoliko zaščitila pred populizmom. Zato moramo podpreti film, knjigo, glasbo in gledališče."

Letos bodo v različnih sekcijah prikazali 200 igranih, dokumentarnih in kratkih filmov. V tekmovalne programe so bili uvrščeni tudi trije slovenski filmi, ki bodo na festivalu dočakali svetovno premiero.

Novi animirani film Špele Čadež Steakhouse se bo na festivalu v Locarnu potegoval za leoparda prihodnosti. Kratki film Kazenski strel Roka Bička je bil izbran v program kratkih filmov, ki so jih posneli že uveljavljeni režiserji. Slovenska manjšinska koprodukcija Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića pa se je uvrstila v glavni tekmovalni program.