Svet 6.8.2021 6:00

Performans Brina: kinestetični spomenik na dunajskem ImPulsTanzu

Dunaj, 6. avgusta - V glavnem programu dunajskega festivala ImPulsTanz bo danes premierno v tujini predstavljen performans Brina: kinestetični spomenik, ki ga podpisujejo slovenski ustvarjalki na področju uprizoritvenih umetnosti Bara Kolenc in Leja Jurišić ter avstrijski umetniki iz Kolektiva NO1. Gre za poklon antifašistki ter plesalki in koreografinji Marti Paulin.

ImPulsTanz velja za enega največjih in najbolj prepoznavnih festivalov sodobnih uprizoritvenih umetnosti na svetu in vsako leto v avgustu poteka na najprestižnejših dunajskih lokacijah. Performans Brina: kinestetični spomenik bo danes ob 16. uri uprizorjen v znamenitem muzeju Mumok (Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien), ki se nahaja v dunajski Muzejski četrti. Prva ponovitev performansa bo na sporedu že danes, še dve pa v nedeljo, so sporočili producenti iz Pekinpaha.

Umetnici sta performans ustvarili z avstrijskimi umetniki Petrom Kutinom, Mathiasom Lenzem in Patrikom Lechnerjem, sicer člani Kolektiva NO1. Slovenska premiera performansa je bila 17. junija na festivalu Spider v Plečnikovem letnem gledališču v Tivoliju.

Brina - kinestetični spomenik "prinaša v obstajanje" slovensko sodobno plesalko Marto Paulin s partizanskim imenom Brina. "Brina je na mnogih srečanjih nastopala z improvizacijskimi plesi za borce in borke ter lokalno prebivalstvo. Po vojni se je morala zaradi pomrznjenih prstov na nogah odpovedati aktivnemu plesnemu ustvarjanju. Kinestetični spomenik opolnomoči Brino kot antifašistko in plesalko koreografinjo, dviga jo v tekočo in glasovno pojavnost, kot telo, ki je gibanje samo," o predstavi piše na Spiderjevi spletni strani.

Brina pa je nekoč izjavila: "Ko sem kot plesalka stala sama med množico borcev, zavedajoč se, da bom zmogla s svojim plesnim darom in šibkim telesom izpovedati, kar nas je družilo, da bom zmogla obvladati tudi neizmeren naravni prostor, sem čutila v nogah moč, ko sem teptala trda zemeljska tla."

Že v sredo je sicer na ImPulsTanzu v sklopu projekta Happy Birthday Mr. Beuys! na povabilo Akemi Takeya nastopila slovenska umetnica Irena Z. Tomažin, od julijskega začetka festivala pa se kot asistentka plesnega pedagoga in koreografa iz ZDA Joeja Alegada na Dunaju mudi tudi plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Urša Rupnik.