Slovenija 6.8.2021 13:53

Pri dražbeni hiši FORSALE odslej možen nakup gledališke umetnosti

Ljubljana, 6. avgusta - Začela je delovati dražbena hiša uprizoritvenih umetnosti FORSALE, ki bo na prvi, pilotni dražbi v sklopu festivala Mladi levi ponudila gledališko predstavo Ich kann nicht anders kolektiva Beton Ltd. Umetniška vodja dražbene hiše Lea Kukovičič je na predstavitvi pojasnila, da s FORSALE uvajajo nov model cenitve in dražbe gledaliških predstav.

Dražbena hiša FORSALE je v osnovi konceptualno umetniško delo, ki radikalizira gledališko ekonomijo in podaja večplasten odgovor na vprašanje o vrednosti gledališča danes. "Jedro FORSALE je dražba gledališke predstave, ki na trg umetnin vpelje posedovanje gledaliških predstav in s tem omogoči mednarodni skupnosti zbirateljev, investitorjev in poznavalcev, da odkrije, pridobi ter investira v performativnost," je pojasnila Lea Kukovičič, sicer diplomirana dramaturginja (AGRFT) in magistra režije praške DAMU.

Poleg novega modela cenitve in dražbe gledaliških predstav FORSALE predstavlja tudi model dokumentiranja gledaliških predstav z oblikovanjem dražbenih lotov in njihovimi opisi ter prinaša nov poslovni model za gledališke produkcijske hiše. Hkrati vpeljuje efemerno ekonomijo v globalno družbo, vzpostavlja kolektivno lastništvo novih lastnikov in hkrati prinaša pravno podlago, ki omogoča (so)lastništvo gledališke predstave.

Svoj najnovejši umetniški projekt je Lea Kukovičič pripravila v sodelovanju z zavodom Bunker, lastnikom dražbene hiše FORSALE, ki jo bo lahko v prihodnje tudi ponujal drugim interesentom kot novi poslovni model. Na prvi, pilotni dražbi v sklopu Bunkerjevega festivala Mladi lev bo ponujena tudi produkcija tega zavoda iz leta 2016 - Ich kann nicht anders v izvedbi kolektiva Beton Ltd.

"Za prepustitev predstave v monetarno dražiteljski sistem avkcijske hiše FORSALE smo se odločili na podlagi ekskluzivnega vabila mlade umetnice, ki smo ga z veseljem in brez zadržkov sprejeli, sami pa smo kot kolektiv eksperimentalno želeli vstopiti v drugačna hierarhična razmerja gledališkega ustvarjanja," je v videu, ki so ga prikazali na današnji predstavitvi, povedal član kolektiva Primož Bezjak.

Branko Jordan je dodal: "Koncept reciklaže in prilaščanja je v tem trenutku nekaj zelo konservativnega, vendar smo želeli predstavi Ich kann nicht anders dati nov postament, novo platformo, tudi novega (so)lastnika in se v času pohoda NTF-jev vprašati, kako sploh prodati nekaj, česar se ne da imeti. Česar ne posedujemo niti posamezno." "Če parafraziramo Slavoja Žižka: Dokler v srcu verjamemo, da je kapitalizem slab (in da mu umetnost v resnici ni nikoli podvržena), nam je dovoljeno, da sodelujemo v kapitalistični izmenjavi," pa je sklenila Katarina Stegnar, tretji igralski steber Beton Ltd.

Dražba predstave bo vzporedno z uprizoritvijo izvedena 27. avgusta ob prisotnosti profesionalnega dražitelja Gorana Medjugoraca in potencialnih kupcev. Dražili bodo devet lotov, kupiti pa bo mogoče tako s predstavo povezane materialne stvari, kot so rekviziti, kostumi in scenografija, pa tudi neoprijemljive elemente, kot so tišine, uprizoritev smrti ali čas. Izklicne cene lotov se gibljejo od 190 do 5000 evrov, kolikor je ovrednotena kolektivnost.

Kot je pojasnila Lea Kukovičič, lahko en lot kupi ena oseba, možna pa je tudi kolektivna nabirka. Je pa opozorila, da vsi novi lastniki z nakupom pridobijo tako pravice kot odgovornosti. Zagotoviti bodo denimo morali, da bodo fizični rekviziti ali pa denimo pravice za izvajanje besedila ali tišin na voljo za predstavo, ko bo ta v prihodnje ponovno uprizarjana. Če temu ne bo tako, bodo morali plačati kazen, igralci pa bodo lahko uporabili ustrezne nadomestke.

Začetek delovanja dražbene hiše FORSALE zaznamujeta tudi spletna stran projekta in pa razstava na oglasnih panojih na ploščadi Ajdovščina, ki "gledališče brezsramno oglašujejo kot lastnino, v katero lahko od zdaj naprej vložite svoj denar". Avtorica plakatov je Toni Soprano Meneglejte, redna sodelavka kolektiva Beton Ltd.