Slovenija 9.8.2021 10:18

Za Bežigradom se začenja filmski festival o stanovanjih v urbanih okoljih

Ljubljana, 9. avgusta - V Kraterju, produkcijskem prostoru na lokaciji mirujočega gradbišča za Bežigradom, se bo danes začel filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi EDO. Festival bo v tretji izdaji do petka ponudil pet dokumentarcev in pogovorov, ki bodo po napovedi organizatorjev globalne urbane teme postavili v lokalni kontekst.

Kot piše na spletni strani EDO festivala, so zadnja leta zaznamovali dogodki, ki so mesta po svetu presenetili, pretresli in iz njih iztisnili najboljše pa tudi najslabše. Po besedah organizatorjev je znano, da na fizično in mentalno zdravje ljudi zelene površine vplivajo dobro, majhna in neprimerna stanovanja pa slabo.

"Vedeli smo za podnebne spremembe in vremenske ujme. Poznali smo povezavo med vpetostjo v skupnost in zadovoljstvom z lastnim življenjem. Zavedali smo se homogenosti tistih, ki ponavadi odločajo o mestnih prihodnostih," so našteli organizatorji festivala in ob tem poudarili, da si niso nikoli mislili, da bodo stara spoznanja potencirana v takšne ekstreme, kot so bila v preteklih dveh letih.

V tem obdobju se mestni prebivalci bolj kot kadarkoli sprašujejo, kako v resnici želijo živeti v prihodnosti. Letošnji EDO, ki bo predstavil stara spoznanja iz nove perspektive, odkriva prav strategije in taktike, kako preživeti kljub omenjenemu, so zapisali v Kulturnem društvu Prostorož, ki pripravlja festival.

Festival bo drevi uvedel avstrijski dokumentarec v režiji Lotte Schreiber in Michaela Rieperja Such Stuff As Dreams Are Made On, ki predstavlja stanovanjske zadruge v Avstriji, sledila bo gostujoča projekcija Inštituta za študije stanovanj in prostora, ki so jo pripravili v sklopu projekta Mesto, skupnost, stanovanja.

V torek zvečer bo na sporedu film režiserja Matthewa Gandyja Natura Urbana o biotski pestrosti degradiranih urbanih površin v Berlinu, ki mu bo sledil pogovor z umetnico Gajo Mežnarić Osole, v sredo pa bodo prikazali dokumentarec City Dreamers v režiji Josepha Hillela. Filmu, ki govori o aktivizmu štirih arhitekt, ki so se v 50. in 60. letih minulega stoletja borile za mesto po meri človeka, bo sledil pogovor s Tino Gregorič iz studia Dekleva Gregorič arhitekti.

Četrtkov večer bo ponudil dokumentarec Melting Souls, ki ga je na temo življenja v rudarskem mestu sredi permafrosta v Rusiji režiral Francois-Xavier Destors. Filmu bo sledil pogovor z Izidorjem Ostanom Ožboltom iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost.

Festival bo v petek sklenil kanadski film o zasilnih bivališčih na terasah stare Havane z naslovom Havana, From On High, ki ga je režiral Pedro Ruiz. Po filmu bodo gostili predsednika Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) Tomaža Krištofa, je razvidno iz programa.

Ogled vseh filmov je brezplačen, zaradi omejenega števila mest pa so obvezne rezervacije, še piše na spletni strani festivala.