Svet 10.8.2021 6:00

Spreminjajoče se umetnostno delo na tleh galerije Tate Modern ustvarjajo obiskovalci

London, 10. avgusta - Britanska galerija Tate Modern obiskovalce vseh starosti vabi, da tla dvorane Turbine Hall spremenijo v živo umetnostno delo, poimenovano Mega Please Draw Freely (Mega prosim prosto rišite). Vedno spreminjajočo se talno umetnino si je kot del transformativnega projekta zamislil japonski umetnik Ei Arakawa, navdahnil pa ga je 65 let star projekt.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot poroča portal Art Daily, pod brezplačen program Uniqlo Tate Play, ki poteka v partnerstvu z japonskim podjetjem Uniqlo, poleg talne umetnine sodijo različne igrive aktivnosti za družine.

Prvi projekt v programu je navdahnila skupina radikalnih japonskih umetnikov Gutai, ki je želela spremeniti svet preko slikanja, performansov in otroške igre. V sklopu njihove razstave Outdoor Gutai Art Exhibition leta 1956 je Yoshihara Jirou ustvaril inovativno delo Please Draw Freely (Prosim prosto rišite). Zainteresirani so tako imeli možnost, da so na veliko tablo risali in slikali, kar so želeli.

Tako je sodobni umetnik Arakawa za začetek Uniqlo Tate Play izvirno idejo razširil, sedaj pa je del tal Tate Modern namenjen ogromni interaktivni instalaciji po imenu Mega prosim prosto rišite. Tla Turbine Hall so obložena z začasno površino, na katero lahko obiskovalci prosto rišejo z zagotovljenimi materiali.

Arakawa je obiskovalce prav tako obdal z umetnim borovim gozdom. Ta služi kot poklon skupini Gutai, ki je gojila ljubezen do umetnosti na prostem in do lokalnega parka Ashiya v japonski prefekturi Hyogo. Odrasli in otroci se lahko pridružijo tudi brezplačnim dnevnim delavnicam, na katerih skupno ustvarijo ogromne transparente, ki bodo vsak ponedeljek obešeni v dvorani Turbine Hall. Transparente so navdihnile v zraku viseče slike na festivalu Gutai Sky Festival leta 1960.

Pred Tate Modern ob Temzi prav tako stoji nova različica originalne instalacije umetnika Yoshihare Prosim prosto rišite, sedaj z naslovom Prosim prosto rišite zunaj (Please Draw Freely Outside). Na zunaj postavljene table lahko mimoidoči rišejo vsak dan. Lokacije odsevajo mišljenje Yoshihare, da bi morala biti umetnost odprta in participatorna ter dostopna tako odraslim kot otrokom. Obiskovalce več o skupini Gutai poučuje tudi brezplačen prikaz v prizidku Tate Modern, poimenovanem Blavatnik Building.

Kot del projekta je javnost vabljena na piknik, ki bo potekal 14. in 15. avgusta pri Tate Modern, in na posebne interaktivne nastope, ki jih bo vodil Arakawa.

Projekta Mega prosim prosto rišite in Prosim prosto rišite zunaj bosta dostopna do 29. avgusta. Uniqlo Tate Play bo sicer brezplačno in za družine potekal tekom celotnega leta - sledeči projekt bodo zagnali jeseni, še navaja Art Daily.