Slovenija 10.8.2021 9:00

Na Metelkovi ploščadi čas za Poletje na platnu in med platnicami

Ljubljana, 10. avgusta - Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova bo od danes pa vse do nedelje gostil filmsko-literarni projekt Poletje na platnu in med platnicami, ki bo potekal pod okriljem Slovenske kinoteke in pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature. Na sporedu bodo filmi, pogovori in drugi dogodki, letos na temo družinskih odnosov.

Ljubljana. Muzejska ploščad na Metelkovi ulici. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzejska ploščad na Metelkovi ulici.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Poletje na platnu in med platnicami bo v četrti izdaji uvedla ameriška obešenjaška komedija o disfunkcionalni družini Veličastni Tenenbaumi v režiji Wesa Andersona. Pred projekcijo pa bodo Veronika Šoster, Aljoša Harlamov in Muanis Sinanović na pogovoru z naslovom Kaj berejo filmi? razmišljali o tem, kako se v filmih pojavljajo knjige, so sporočili iz Slovenske kinoteke.

Pred sredino projekcijo kontroverzne in še danes aktualne mojstrovine Johna Forda Sadovi jeze (1940), posnete po istoimenskem romanu Johna Steinbecka, bo o velikanu ameriške literature in nobelovcu Steinbecku spregovorila kritičarka, publicistka in poznavalka Steinbeckovih del Mojca Pišek.

V četrtek bo na sporedu film Potovanje v Tokio (1953), ki je režiserja Yasujira Ozuja proslavil po vsem svetu in obveljal za eno najpomembnejših stvaritev zgodovine sedme umetnosti. Film bo uvedel pogovor Stojana Pelka, Darka Štrajna in Jelke Kernev Štrajn z naslovom Potovanje v čas: Deleuze sreča Ozuja.

Dan pozneje se bo Maša Ogrizek družila z otroki ob svoji knjigi Ljubo doma. Pogovor bo tekel o pomenu in različnih konceptih doma, selitvah in o tem, ali dom poleg prostorov sestavljamo tudi ljudje. Na sporedu bo lutkovni animirani film o zaupanju, pripadnosti in iskanju družine Bučko v režiji švicarskega režiserja Claudea Barrasa.

V okviru projekta bodo v soboto razglasili rezultate natečaja To bi lahko bil film. Na natečaju so iskali tiste zgodbe, ki bi lahko postale film, so zapisali organizatorji. V pogovoru s članom žirije in filmskim ustvarjalcem Matjažem Ivanišinom bodo razmišljali o pomenu tovrstnih povezovanj, specifičnosti pisanja za film ter oblikah sodelovanj med pisci, scenaristi in režiserji. Debati bo sledil film Velika riba Tima Burtona.

Projekt se bo sklenil v nedeljo s filmom Mikea Leigha Življenje je sladko, ki ga, kot so zapisali v Slovenski kinoteki, odlikujejo unikaten občutek za humor v še tako težavnih življenjskih okoliščinah, pretanjen občutek za sodobno britansko stvarnost, tekoča režija in izjemni igralski nastopi.