Svet 10.8.2021 10:36

Ridley Scott prvi prejemnik nagrade beneškega festivala cartier glory

Benetke, 10. avgusta - Priznani britanski režiser in producent Ridley Scott bo na 78. mednarodnem festivalu v Benetkah prejel nagrado cartier glory. Nagrada, ki jo bodo letos podelili prvič, je namenjena filmskim ustvarjalcem, ki pomembno prispevajo k filmski industriji. Nagrado mu bodo podelili 10. septembra, pred projekcijo njegovega filma The Last Duel.

Kanada, Toronto. Filmski festival v Torontu. Režiser Ridley Scott s soprogo. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Filmski festival v Torontu.
Režiser Ridley Scott s soprogo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po besedah direktorja beneškega filmskega festivala Alberta Barbere je nagrajenčeva največja odlika njegov osebni pristop k različnim žanrom filma, s katerim se približa tako pričakovanjem širšega občinstva kot tudi zahtevam kritike, piše na uradni spletni strani beneškega filmskega festivala, ki bo v 78. izdaji potekal med 1. in 11. septembrom.

Barbera je prepričan, da bi se Scott v zgodovino filma zapisal tudi, če bi režiral zgolj en film. Ob tem je spomnil, da je v filmski svet stopil šele pri 40. letih, ko je leta 1977 režiral film Dvobojevalca, za katerega je v Cannesu osvojil nagrado za najboljši prvi film.

Svetovno javnost je pritegnil s kultno znanstvenofantastično grozljivko Osmi potnik (1979), na Olimp velikih filmskih ustvarjalcev sodobne kinematografije pa ga je po mnenju Barbere povzdignil Iztrebljevalec (1982), ki velja za najvplivnejši film v žanru znanstvene fantastike.

Cartier glory je nova nagrada, ki jo bo financirano podjetje Cartier, glavni sponzor festivala, še piše na spletni strani.