Slovenija 10.8.2021 11:16

Znani nominiranci za Veronikino nagrado

Celje, 10. avgusta - Žirija za podelitev Veronikine nagrade je v letu 2021 iz množice izdanih pesniških zbirk izbrala pet najboljših. Nominirani so Alja Adam, Esad Babačić, Tina Kozin, Ana Pepelnik in Muanis Sinanović. Prejemnik nagrade, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, bo razglašen na podelitvi 31. avgusta na celjskem Starem gradu.

Alja Adam je nominirana za pesniško zbirko Privlačnosti, Esad Babačić za pesniško zbirko Včasih, Tina Kozin za pesniško zbirko Nebo pod vodo, Ana Pepelnik za pesniško zbirko Treš in Muanis Sinanović za pesniško zbirko Krhke karavane, je odločila žirija v sestavi Bina Štampe Žmavc, Lara Paukovič in Alen Širca.

Alja Adam v zbirki Privlačnosti največ privlači s svojo erotiko, ki jo preiskuje na najrazličnejše načine, obenem pa v gosti mreži večplastnosti in različnih tematskih poudarkih odkriva svojo bogato intimnost.

V dobi pogosto plehkih instant verzov, ki vznikajo na družbenih omrežjih, je Esad Babačić s pesniško zbirko Včasih svetal zgled, kako pisati kratko in jedrnato poezijo, ki ni pomensko prazna, temveč kljub nekajvrstičnosti napaja, boža, nasmeji, zaskeli, osmišlja človeško izkušnjo.

Nebo pod vodo Tine Kozin že z naslovom evocira neulovljivo odsevnost, zrcaljenje in tisti nedoločljivi stik med realnim in iluzijo; nekaj, kar se povsem prilega osnovnemu motivu zbirke: minevanju in izmakljivosti časa in spomina. Hkrati pa prav v tej izmakljivosti še kako ostaja sredi življenja.

Poezija Ane Pepelnik v zbirki Treš je močna na oblikovni, zvočni in tematski ravni, predvsem pa brezkompromisno iskrena. Pesnica se ne cenzurira, temveč gre do konca in naprej; ustvarja poezijo trenutka, ki udari in zareže tudi tja, kjer nas najbolj boli.

Muanis Sinanović v svoji novi pesniški knjigi Krhke karavane beroče z izvirno govorico poganja na brezpotno pot, na kateri ti lahko izkusijo epifanijo drugosti, in sicer tako na ravni fizičnega in družbenega kot na ravni transcendentnega, je žirija zapisala v obrazložitvi petih najboljših pesniških zbirk 2021.

Letošnja 25. podelitev Veronikine nagrade, ki jo podeljuje celjska občina, na kateri bosta podeljeni tudi nagradi zlatnik poezije in mala Veronika za dijake, bo na tradicionalni prireditvi 31. avgusta na celjskem Starem gradu, so sporočili iz Hiše kulture Celje.

Naročili so tudi pet glasbenih kompozicij, ki se navdihujejo v poeziji preteklih prejemnikov Veronikine nagrade. Prireditev bo odprl samospev Kraj skladatelja Leona Firšta na besedilo pesmi Milana Jesiha, ki je letošnji prejemnik zlatnika poezije 2021, in tudi prejemnik Veronikine nagrade leta 2001.