Svet 11.8.2021 5:00

V Riminiju odpirajo Muzej Fellini

Rimini, 11. avgusta - Rimini bo bogatejši za muzej o italijanskemu režiserju Federicu Felliniju, v katerem se bodo "inovacije, raziskave in eksperimenti prepletali z umetniško klasiko". Otvoritveni konec tedna bodo začeli 19. avgusta, na filmskem festivalu v Benetkah pa bo projekt 31. avgusta predstavil italijanski minister za kulturo in turizem Dario Franceschini.

Z uvodnim koncem tedna bodo v Muzeju Fellini začeli 19. avgusta, nato pa bodo za obiskovalce vse do nedelje, 22. avgusta, izvajali vodene oglede. Muzej bo deloval na treh lokacijah - Grad Sismondo, Trg Malatesta in Palača del Fulgor, ki jih bodo obiskovalcem čez vse leto približali z več dogodki, denimo razstavami, koncerti, uprizoritvami in pogovori, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kot so za Anso pojasnili snovalci projekta, Muzej Fellini ne bo težil k predstavljanju režiserjevega dela kot zaključene umetnine in ne bo zgolj spominske narave. Želijo si namreč, da bi muzej spodbujal k novim umetniškim premislekom izjemne zapuščine enega največjih italijanskih filmskih režiserjev, ki se je rodil prav v Riminiju leta 1920. Obiskovalci bodo del potopitvene izkušnje, "dialoga med zunanjimi in notranjimi prostori, v katerih ustvarjalnost in domišljija lahko pozitivno vplivata na mesto Rimini".

V minulem letu je minilo 100 let od Fellinijevega rojstva, čemur se tako v Italiji kot drugod še letos poklanjajo z različnimi dogodki. Režiser je svoj prvi celovečerec Beli šejk režiral leta 1952, sledila sta celovečerca Postopači in Cesta, ki sta bila nagrajena z beneškim srebrnim levom v letih 1953 in 1954.

Prejel je oskarja za življenjsko delo, nagrado ameriške filmske akademije pa je osvojil vsakič, ko je bil nominiran v kategoriji najboljšega tujejezičnega filma: za Amarcord, Cesto, Cabrijine noči ter Osem in pol. Za celovečerec Sladko življenje iz leta 1960 je Fellini prejel zlato palmo v Cannesu, znani pa so tudi njegovi filmi Satirikon, Mesto žensk in Rim. Umrl je 31. oktobra 1993 v Rimu.