Slovenija 11.8.2021 5:00

Ljubljana festival v CD gosti koncert operne zvezde Jonasa Kaufmanna

Ljubljana, 11. avgusta - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi nastopil sloviti nemški tenorist Jonas Kaufmann, ki bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter pod taktirko nemškega dirigenta Jochena Riederja, s katerim že dolgo sodeluje, izvedel obsežen program del Richarda Wagnerja. Na sporedu bo še nekaj opernih arij italijanskih skladateljev.

Trg francoske revolucije. Nemški tenorist Jonas Kaufmann. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Trg francoske revolucije.
Nemški tenorist Jonas Kaufmann.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Kot je na torkovi novinarski konferenci povedal dirigent Rieder, so želeli že lani ponuditi več Wagnerjevih stvaritev, vendar jim epidemija ni omogočala tako bogatega programa. Na nocojšnjem koncertu pa bo tako zazvenelo kar šest Wagnerjevih del, ki bodo po Riederjevih besedah poskrbela za dramatično vzdušje in fantastičen zaključek.

V prvem delu koncerta pa bo mogoče prisluhniti dvema deloma Giuseppeja Verdija. Večer opernih arij bo tako temeljil na dveh osrednjih opernih smereh 19. stoletja: italijanski in nemški.

Kaufmann je že med študijem na Visoki šoli za glasbo v Münchnu začel nastopati v manjših vlogah v dveh tamkajšnjih opernih hišah, nato se je zaposlil v Državni operi v Saarbrücknu. Leta 1999 je prvič gostoval na Festivalu v Salzburgu, sledili so nastopi v največjih operah in dvoranah po svetu. Leta 2001 je debutiral v Chicagu, leta 2004 v londonski Kraljevi operi.

Več let je bil angažiran v Operi v Zürichu, medtem je slavil uspeh v Metropolitanski operi v New Yorku. V Wagnerjevem Bayreuthu je debutiral leta 2010 kot Lohengrin. Nemški pevec slovi po izvrstni tehniki, zato ga pogosto omenjajo kot kralja tenorjev. Zaradi sposobnosti popolnega vživljanja v katerikoli lik, ki ga upodablja, je izjemno cenjen.

Riederja je kariera vodila od Karlsruheja v Bremen in nato v Zürich. Dirigiral je številnim orkestrom, kot so Kraljevi filharmonični orkester, Londonski filharmonični orkester, Simfonični orkester Berlinskega radia, Orkester Bruckner iz Linza, Praški simfonični orkester ter simfonična orkestra RAI in BBC.