Svet 11.8.2021 10:30

Kristalni globus filmskega festivala Karlovy Vary igralcu Michaelu Cainu

Karlovy Vary, 11. avgusta - Britanski igralec Michael Caine bo na 55. mednarodnem filmskem festivalu Karlovy Vary, ki bo potekal med 20. in 28. avgustom, prejel nagrado kristalni globus za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji, so v torek naznanili organizatorji. Nagrado predsednika festivala bo dobil češki režiser Jan Sverak, ki je za film Kolja (1996) prejel oskarja.

Kanada, Toronto. Britanski igralec Michael Caine s soprogo. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Toronto.
Britanski igralec Michael Caine s soprogo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je 88-letni dobitnik glavne festivalske nagrade Caine znan po vlogah v filmih Alfie (1966), Vohljač (1972) in Hišni red (1999).

Festivala se bo med drugimi udeležil tudi hollywoodski zvezdnik Johnny Depp, najbolj znan kot pirat Jack Sparrow v franšizi Pirati s Karibov.

Festival bi moral potekati že julija, a so ga zaradi pandemije covida-19 prestavili na avgust, še navaja AFP.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so leta 2019 na festivalu Karlovy Vary prikazali okoli 500 filmov, med katerimi jih je kar 34 doživelo svetovno premiero. Prodali so 140.000 vstopnic. Lanskoletna edicija je bila zaradi pandemije odpovedana.

Festival se je začel leta 1964. Odtlej so se na rdeči festivalski preprogi sprehodili številni zvezdniki, kot so Uma Thurman, Mel Gibson, Robert De Niro in Judi Dench.