Svet 12.8.2021 6:00

Na festivalu v Sydneyju tudi dokumentarec Marije Zidar Odpuščanje

Sydney, 12. avgusta - Na 68. filmskem festivalu v Sydneyju, ki bo potekal od 3. do 14. novembra, se bo v programu mednarodne mreže European Film Promotion - Evropa! Glasovi žensk v filmu predstavilo deset evropskih filmov in režiserk, med njimi tudi Marija Zidar z dokumentarnim filmom Odpuščanje. To je prva slovenska udeležba v sklopu programa, posvečenega ustvarjalkam.

Observacijski dokumentarec, ki ga je Marija Zidar pet let snemala s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem v Albaniji, je svetovno premiero doživel na letošnjem dokumentarnem festivalu CPH:DOX v Koebenhavnu, še ta mesec bo prikazan na filmskem festivalu za dokumentarne in kratke filme Dokufest v kosovskem Prizrenu, regionalno premiero pa bo doživel septembra v tekmovalnem dokumentarnem programu 27. filmskega festivala v Sarajevu. Film je nastal v koprodukciji z Dera Film (Kosovo), Film House Baš Čelik (Srbija) in Seagull Entertainment (Črna gora), slovenski koproducent filma je RTV Slovenija.

Kot je povedala direktorica mreže European Film Promotion Sonja Heinen, se letošnji izbrani filmi osredotočajo na človeške ambicije, ki se spopadajo z naravo in patriarhalnimi, kapitalističnimi ali ksenofobičnimi strukturami. "Ukvarjajo se z dualizmi našega časa in se osredotočajo na ambivalence, gledalcem pa ne ponujajo odgovorov, ampak jih spodbujajo k razmišljanju," so njene besede povzeli pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

V program Evropa! Glasovi žensk v filmu so poleg Odpuščanja uvrščeni še danski film režiserke Robin Petre From the Wild Sea, grško-nemški film Green Sea v režiji Angelike Antoniou, koprodukcijski film več držav Hive, ki ga je režirala Blerta Basholli, in finsko-danska koprodukcija How To Kill A Cloud režiserke Tuije Halttunen.

V programu so še nizozemsko-španski film Last Days of Spring režiserke Isabel Lamberti, film Nico nemške režiserke Eline Gehring, koprodukcija Švedske, Nizozemske in Francije Pleasure v režiji Ninje Thyberg, francoski film Slalom režiserke Charlène Favier in avstrijsko-belgijski film Why Not You, ki ga je režirala Evi Romen.

Po sydneyjskem filmskem festivalu bodo izbrani filmi potovali v melbournski muzej filmske kulture ACMI in na novozelandski mednarodni filmski festival. Del izbora bo pred tem prikazan na novem filmskem festivalu v Canberri, ki bo potekal med 1. in 12. septembrom, so še sporočili iz SFC.