Na hitro prelistano 14.8.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 14. avgusta - Pri Mladinski knjigi sta izšli knjiga IQ otroka - skrb staršev, ki jo podpisuje Ranko Rajović in v kateri nadaljuje s sistemom učenja NTC, in avtobiografska knjiga Čigav si avtorja Saše Stanišića, ki poda celotno izkušnjo begunstva. Pri Založbi Škuc so izdali pesniško zbirko To telo, pokončno, ki je drugi del trilogije avtorice Nine Dragičević.

Ljubljana. Knjiga Nine Dragičević z naslovom To telo, pokončno. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nine Dragičević z naslovom To telo, pokončno.
Foto: STA

IQ OTROKA - SKRB STARŠEV NADALJUJE S SISTEMOM UČENJA NTC

Druga knjiga Ranka Rajovića, utemeljitelja sistema učenja NTC (Nikola Tesla Center) in avtorja uspešnice Kako z igro spodbujati miselni razvoj otroka, prinaša nasvete, igre in dejavnosti za spodbujanje celostnega razvoja otrokovih sposobnosti. Program NTC poudarja razvoj spretnosti in okretnosti otroka. Osredotoča se na otroka, ki zna misliti, povezovati, se učiti z igro in pri tem osvajati nove informacije ter pri otroku krepi razvoj ustvarjalnosti, koncentracije, dvig pozornosti, spodbujanje divergentnega mišljenja ter doseganje funkcionalnega in uporabnega znanja.

Ranko Rajović je specialist interne medicine, magister nevrofiziologije in doktor športnih znanosti. Njegov program NTC, sistem učenja, ki v pedagogiko uvaja dognanja nevrofiziologije, se izvaja v več kot 20 evropskih državah, tudi v Sloveniji. Avtor od leta 2015 deluje na Pedagoški fakulteti v Kopru.

ČIGAV SI O RAZPADU DRUŽINE, DRŽAVE IN SKUPNOSTI ZARADI VOJNE

Nemški avtor bosanskih korenin Saša Stanišić v avtobiografski zgodbi o družini, državi in skupnosti, ki je razpadla zaradi jugoslovanske vojne, pretresa vprašanje (svojega) izvora, tega konstrukta, ki v naših in tujih očeh tako močno zaznamuje našo identiteto, so zapisali pri založbi.

V njegovi podobi dečka, ki je pri 14. letih izgubil dom, se plasti celotna izkušnja begunstva. Naslikana z neusmiljeno ostrino, obenem pa neustavljivim humorjem, Stanišićeva pripoved presega preteklost in se zazira v prihodnost, z upanjem zase in prihodnje generacije: "Ni važno, od kod si. Čigav si. Važno je, kam greš." Delo je prevedla Urška P. Černe.

TO TELO, POKONČNO KOT DRUGI DEL PESNIŠKE TRILOGIJE

Če je Nina Dragičević v knjigi Ljubav reče greva mislila položaj posameznice v dobi vsenavzoče prekarnosti in če je na koncu knjige rekla: "Greva," se v To telo, pokončno, drugem delu avtoričine nastajajoče pesniške trilogije, vprašanje nadaljuje z: "Kaj pa potem? Ali je prihodnost možna?" Je. A telo potrebuje mir. V dobi, ki spodbuja nenehno komunikacijo, reprezentacijo vzdržljivosti in nekega "kul", telo potrebuje vsekaj drugega: potrebuje mir.

Kot so zapisali pri založbi, avtorica s tokratno knjigo poglablja svojo posebno zmes kritičnega pogleda in liričnega sentimenta ter jezikovne in sintaksične domiselnosti v formi poeme. Nina Dragičević je književnica, zvočna umetnica in doktorica sociologije.