Svet 13.8.2021 5:00

V Sarajevu začetek 27. filmskega festivala

Sarajevo, 13. avgusta - Filmski festival v Sarajevu bosta drevi uvedli projekciji filmov Deset u pola režiserja Danisa Tanovića in Pisma s krajeva svijeta filmskega kolektiva Bistrik7 oziroma skupine režiserjev prve generacije kultnega predavatelja režije Bele Tarra. Filmsko dogajanje bo po lanski spletni izvedbi na letošnji 27. izdaji potekalo v živo.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival (SFF). Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival (SFF).
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za nagrado srce Sarajeva se bo na festivalu, ki bo bo do 20. avgusta ponudil filme iz skoraj 60 držav, potegovalo 48 filmov v štirih tekmovalnih kategorijah: igrani, dokumentarni, kratki in študentski film.

V tekmovalni program celovečercev je selektorica Elma Tataragić uvrstila deset filmov, med njimi tudi slovenski koprodukcijski film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Film je na minulem festivalu v Cannesu prejel zlato kamero za najboljši prvenec, na festivalu v Pulju pa nagrado občinstva zlata vrata.

Slovenija se bo v tekmovalnem programu predstavila še z dokumentarcem režiserke Marije Zidar Odpuščanje, za nagrade se bodo iz Slovenije potegovali tudi kratka filma: Kazenski strel režiserja Roka Bička in animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež, študentski film Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar in TV serija - kriminalka Jezero, posneta po romanu Tadeja Goloba v režiji Matevža Luzarja in Klemna Dvornika.

V programu Fokus bosta na ogled celovečerca Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića in slovenski koprodukcijski film Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Na koprodukcijski tržnici Cinelink se bosta predstavila film Vse, kar je narobe s tabo režiserke Urše Menart in Šterkijada režiserja Igorja Šterka, na CineLink Work-in-progress film Zbudi me režiserja Marka Šantića, na Talents Sarajevo pa režiserka Lana Bregar in igralka Eva Jesenovec.

Častno srce Sarajeva bodo letos izročili nemškemu filmskemu ustvarjalcu Wimu Wendersu kot priznanje za izjemen doprinos k filmski umetnosti. V sklopu programa Posvečeno bodo prikazali tudi retrospektivo njegovih filmov ter posebno projekcijo obnovljene različice njegovega filma Hotel za milijon dolarjev, s katerim je leta 2000 v Berlinu osvojil srebrnega medveda.