Slovenija 14.8.2021 14:00

Trboveljska občina v obnovo godbenega doma

Trbovlje, 14. avgusta - Trboveljska občina bo v kratkem pričela z obnovo godbenega doma, ki je bil nazadnje prenovljen pred 20 leti. Vrednost naložbe je ocenjena na približno 85.000 evrov.

Obnovili bodo dotrajano streho in izolirali podstrešje, prenovili bodo tudi sistem ogrevanja. Dela bodo končana do konca septembra.

Naložba je podpora, zahvala in vzpodbuda Delavski godbi Trbovlje, ki v njihovem okolju in širše deluje že več kot 100 let, so sporočili z občine.

Delavska godba Trbovlje je ena najstarejših glasbenih skupin v Sloveniji. Do druge svetovne vojne so godbo sestavljali rudniški delavci. Začetki trboveljske godbe niso dokumentirani. Na podlagi zapisov naj bi prvo rudniško godbo ustanovila Vodenska premogokopna družba med letoma 1867 in 1870. Razpustili naj bi jo zaradi revolucionarnosti večine njenih članov že leta 1870.

Prve vaje so imeli v kmečki hiši pri Gagel, na mestu poznejše Hauckove hiše pod Klekom. Pozneje so dobili prostor v gostilni pri Lesjak, po letu 1910 pa v novozgrajenem Delavskem domu v bližini današnje stavbe Delavskega doma Trbovlje.

Leta 1998 je godba ob 95. obletnici izdala zgoščenko s posnetki koncertov, v začetku novembra istega leta pa je izvedla koncert v Slovenski filharmoniji z istim programom kot na jubilejnem koncertu maja v Trbovljah. V tem letu je godba izvedla tri samostojne koncerte, koncerta ob 95-letnici in novoletnega je posnel tudi Radio Slovenija.

Kljub zaostreni gospodarski situaciji in pomanjkanju finančnih sredstev se je godba v zadnjih letih uspešno pomladila, so še zapisali pri trboveljski občini.