Slovenija 12.8.2021 13:26

Padla prva klapa mladinske romantične komedije Gajin svet 2

Ljubljana, 12. avgusta - V Ljubljani so ta teden začeli s snemanjem filma Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše. Mladinska romantična komedija prinaša nadaljevanje filmske zgodbe o pogumni in navihani Gaji, ki si jo je leta 2018 ogledalo veliko gledalcev. Tokrat se bo 14-letna glavna junakinja spopadala z najstniškimi težavami, družinskimi problemi in kriminalnimi primeri.

Ljubljana. Režiser filma Gajin svet Peter Bratuša. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser filma Gajin svet Peter Bratuša.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Režiser in producent Peter Bratuša je ob začetku snemanja svojega tretjega celovečerca izrazil veselje, da je po štirih letih pred njimi "nadaljevanje filma, ki je osvojil srca več generacij otrok in staršev". Gaja je zdaj nekoliko starejša, njen svet pa ostaja svet poguma, zapletov, akcije, srčnega prijateljstva in optimizma, so režiserjeve besede povzeli pri produkcijski hiši Felina Films.

Za Bratušo je čas začetka snemanja simboličen, saj ravno te dni mineva 30 let od prve klape enega najbolj priljubljenih slovenskih filmov Babica gre na jug, pri katerem je z režiserjem in producentom Vinčijem Vogue Anžlovarjem sodeloval kot direktor fotografije in producent. "Veseli me, da po 30 letih še vedno ustvarjava - Vinči ravno zaključuje snemanje filma Dedek gre na jug, jaz pa začenjam z nadaljevanjem Gaje," je poudaril.

Gaja se bo v drugem delu "na svoj odločen način spopadla z najstniškimi težavami, doživela vdor v osebni profil na družbenem omrežju, pomagala rešiti kriminalni primer in gledalcem pokazala, da je prijateljstvo tisto, kar največ šteje. Pa čeprav so tvoji starši ločeni, živiš s tečno starejšo sestro in se za povrh zaplete še tvoj odnos z najboljšim prijateljem", so vsebino filma povzeli producenti.

Mlado junakinjo bo tokrat igrala Uma Štader, za katero je bila glavna vloga presenečenje: "Želela sem si igrati že v prvem delu, ampak sem bila takrat še premlada. No, zdaj sva obe z Gajo malo starejši... Ko sem se prijavila na avdicijo, sem bila prepričana, da iščejo stranske like. Ko pa me je poklical režiser in mi povedal, da bom igrala glavno vlogo, sem potrebovala kar nekaj dni, da sem dojela, da je res," je o svoji vlogi Gaje, ki jo je v prvem delu igrala Tara Milharčič, povedala Uma Štader.

Mlada igralka bo največ snemalnih dni preživela s Sebastianom Cavazzo, svojim filmskim očetom, ki je imel to vlogo že v prvem filmu. Gajin prijatelj Matic bo tokrat Enej Černe Berčič, preostale vloge v filmu pa bodo prevzeli priznani igralci, ki so večinoma nastopili že v prvem delu. Jana Zupančič bo Gajina mama, Primož Pirnat družinski prijatelj Gregor, Ajda Smrekar Gajina učiteljica saksofona Ema, Lotos Šparovec bo višji inšpektor Hace. Vračata se tudi mladi Neža Smolinsky kot Gajina sestra Tea in Gitica Jakopin kot njena prijateljica Daša. Na novo pa se bodo pridružili še Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Matej Zemljič in Katarina Čas.

Scenarij za film sta tudi tokrat spisala Bratuša in Špela Levičnik Oblak, direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Vesna Černelič, oblikovalka maske Nataša Sevčnikar. Glasbo za film bo napisal Sebastjan Duh.

Film, katerega producenta sta Bratuša in Jaka Pokorn, nastaja v produkcijski hiši Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija. Posnet bo v predvidoma 27 snemalnih dneh na več lokacijah po Ljubljani in na Obali. Premiera v slovenskih kinih je predvidena za jesen 2022.

Gajin svet 2 sledi prvemu filmu, ki si ga je med letoma 2018 in 2019 v kinu ogledalo več kot 80.000 ljudi, na televiziji pa kar 200.000 gledalcev, so še sporočili producenti.