Svet 15.8.2021 5:00

Film Darka Sinka Inventura v tekmovalnem delu festivala v San Sebastianu

San Sebastian, 15. avgusta - Celovečerni film Inventura režiserja Darka Sinka je uvrščen v tekmovalni program filmskega festivala San Sebastian, ki bo potekal med 17. in 25. septembrom. Film, ki se bo s še 12 potegoval za nagrado kutxabank - New Directors Award, bo na festivalu doživel svetovno premiero. Inventura je tretji slovenski film, ki se je uvrstil v ta program.

Režijski prvenec Darka Sinka pripoveduje o Borisu Robiču, povsem običajnem človeku, na katerega nekdo nekega večera, ko bere v svoji sobi, strelja skozi okno. Po policijski preiskavi pod vodstvom kriminalista Andreja zaključijo, da Boris nima nobenih sovražnikov in ni z nikomer v sporu. Ker ni osumljencev in ker se ne zdi, da je Boris popolnoma nezanimiv človek za odstrel, policija sklene, da je šlo za naključje in preiskavo ustavi.

Vendar se Boris s tem ne more sprijazniti, zato začne raziskovati sam. Pri iskanju potencialnih storilcev pa se pred gledalci odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot si je predstavljal, in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija, so vsebino filma povzeli v Slovenskem filmskem centru (SFC).

V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu igrajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Direktorica filma je Sandra Ržen, direktor fotografije Marko Brdar, scenografinja Adriana Furlan, kostumografinja Katja Hrobat, oblikovalka maske Lija Ivančič, montažer Matic Drakulič.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. Koproducent filma je RTV Slovenija. Projekt je nastajal na filmskih delavnicah Scenarnica, First Film First, Midpoint in APostLab ter bil predstavljen na filmskih tržnicah Connecting Cottbus, When East meets West in Sofia Meetings.

Film Inventura je tretji slovenski film, ki se je uvrstil v program t.i. novih režiserjev. Prvič se je leta 2005 v program uvrstil Jan Cvitkovič z drugim filmom Odgrobadogroba ter zanj prejel tudi glavno nagrado, ki se je takrat imenovala altadis. Deset let pozneje je bil v program uvrščen še Družinski film Olma Omerzuja, so še sporočili iz SFC.