Svet 14.8.2021 5:00

V Locarnu s podelitvijo nagrad sklep 74. filmskega festivala

Locarno, 14. avgusta - V švicarskem Locarnu se bo danes s podelitvijo nagrad sklenil 74. mednarodni filmski festival. Po lanski spletni izdaji so bile letos projekcije znova na glavnem mestnem trgu. Za zlatega leoparda se poteguje 17 filmov, v tekmovalne programe so bili uvrščeni tudi trije slovenski filmi, ki so na festivalu doživeli svetovno premiero.

Piazza Grande, kjer je običajno prostora za več kot 8000 gledalcev, je letos zaradi epidemioloških razmer sprejela nekoliko manj gledalcev. Čeprav je festival potekal v živo, pa je bil del programa - izbor 21 filmov, dostopen na spletu.

V različnih sekcijah so prikazali 200 igranih, dokumentarnih in kratkih filmov. Festival je 4. avgusta odprl italijanski triler Becket, ki ga je režiral Ferdinando Cito Filomarino.

V tekmovalne programe so bili uvrščeni slovenski filmi: novi animirani film Špele Čadež Steakhouse, kratki film Kazenski strel Roka Bička ter slovenska manjšinska koprodukcija Nebesa v režiji Srdjana Dragojevića, ki se je uvrstila v glavni tekmovalni program.

Film Nebesa prikazuje nekonvencionalen pogled na tranzicijsko obdobje v postkomunistični državi, ki je predstavljeno kot buren prehod iz poganskega sveta v krščansko dobo pred mnogimi stoletji. V filmu igrajo Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec in Nataša Marković.

Katki animirani film Steakhouse v režiji Špele Čadež je v igri za leoparda prihodnosti. Za nagrado v tej sekciji se lahko potegujejo samo režiserji, ki še niso posneli celovečernega filma. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glavna animatorka je Zarja Menart, skladatelj glasbe je Tomaž Grom.

Biček se v Locarno vrača se po štirih letih z igranim kratkim filmom Kazenski strel. Izbran je bil v program kratkih filmov, ki so jih posneli že uveljavljeni režiserji. Program je bil v Locarnu prvič predstavljen leta 2008, v njem pa bosta letos med drugimi predstavljena kratka filma zadnjega berlinskega zmagovalca Rada Jude in italijanskega veterana Marca Bellocchia.

Festival v Locarnu velja za eno najpomembnejših prizorišč angažirane filmske umetnosti z motom Tukaj so zvezde filmi! Po odstopu Francozinje Lili Hinstin, ki je umetniško vodenje festivala prevzela leta 2019, želi njen naslednik Giona A. Nazzaro nadaljevati s to tradicijo.