Od blizu 18.8.2021 11:00

Po lanski prekinitvi v Karlovyh Varyih 55. filmski festival

pripravila Tatjana Zemljič

Karlovy Vary, 18. avgusta - Po lanski prekinitvi zaradi pandemije bo v Karlovyh Varyh od 20. do 28. avgusta potekal 55. filmski festival. Ne enem najstarejših in najpomembnejših evropskih filmskih festivalov se bo v glavnem tekmovalnem programu za kristalni globus potegovalo 12 filmov. Med njimi je tudi novi celovečerec slovenskega režiserja Olma Omerzuja Atlas ptic.

Omerzujev film Atlas ptic, ki pripoveduje o starajočem se lastniku tehnološkega podjetja, bo na festivalu doživel svetovno premiero. Kot so zapisali pri Slovenskem filmskem centru (SFC), film temelji na prepričljivi igri likov in posebni vrsti nežne ironije, s katero pokaže, da se moramo za ohranitev dostojanstva kdaj tudi osramotiti pred drugimi. Scenarij za film sta napisala Omerzu in Petr Pycha. V filmu v glavni vlogi igra Miroslav Donutil, ob njem pa še Alena Mihulova, Martin Pechlat, Eliška Krenkova, Vojtech Kotek, Pavla Beretova. Omerzu je bil sicer v Karlovyh Varyh pred tremi leti nagrajen za režijo Zimskih muh.

Za kristalni globus se bodo letos potegovali še filmi Boiling Point (režiser Philip Barantini), The Exam (Shawkat Amin Korki), Wars (Nicolas Roy), Every Single Minute (Erika Hnikova), At Full Throttle (Miro Remo), Nö (Dietrich Brüggemann), Le Prince (Lisa Bierwirth), As Far as I Can Walk (Stefan Arsenijević), The Land of the Sons (Claudio Cupellini), The Staffroom (Sonja Tarokić) in Saving One Who Was Dead (Vaclav Kadrnka).

Na festivalu bodo letos počastili Michaela Cainea in Johnnyja Deppa

Na letošnjem festivalu bodo počastili britanskega igralca Michaela Cainea in ameriškega igralca Johnnyja Deppa. Chaineu bodo na otvoritveni slovesnosti podelili kristalni globus za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji. V več kot šest desetletij dolgi karieri je odigral več kot sto vlog v različnih filmskih in televizijskih žanrih. Njegova zelo raznolika filmografija priča o igralčevem izjemnem dosegu in sposobnosti, da postane eno z liki, ki jih upodablja.

Prejel je številne nagrade. Ko je prejel prvega oskarja za stansko vlogo v filmu Woodyja Allena Hannah in njeni sestri, je bil za zlat kipec nominiran že četrtič. Leta 2000 je prejel drugega oskarja za vlogo v filmu The Cider House Rules, ki ga je režiral Lasse Hallström, leta 2003 pa je bil znova nominiran za zlat kipec za vlogo v filmu Mirni Američan po istoimenskem romanu Grahama Greenea, ki ga je režiral Phillip Noyce. Prejel je tudi tri zlate globuse. "V vse svoje vloge je vnesel ustrezno količino empatije, objektivnosti ter osnovne igralske zahteve, da igralec služi vlogi in ne obratno," piše na spletni strani festivala.

Igralec bo letos v Karlovyh Varyh predstavil komično dramo Best Sellers v režiji Line Roessler, v kateri je zaigral v vlogi sitnega ostarelega avtorja, ki se odpravi na zadnjo knjižno turnejo.

Počastili bodo tudi igralca in producenta Johnnyja Deppa, trikratnega nominiranca za oskarja in dobitnika zlatega globusa. Na festivalu bodo prikazali zadnja filma, pri katerih je sodeloval kot producent: Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan (2020) in Minamata (2020), v slednjem je tudi zaigral.

Retrospektiva bo letos posvečena neprofitni organizaciji The Film Foundation, ki jo je leta 1990 ustanovil ameriški režiser Martin Scorsese. Posveča se ohranjanju dediščine filmske umetnosti, med drugim so restavrirali več kot 900 filmskih klasik in tudi manj znanih del svetovne kinematografije. Prikazali bodo izbor desetih filmov, nastalih med letoma 1932 in 1991 na različnih koncih sveta.

Na festivalu več filmov s slovensko udeležbo

V sekciji Vzhodno od zahoda bo na sporedu še en celovečerec s slovensko udeležbo, ki bo prav tako kot Omerzujev film na festivalu doživel svetovno premiero. Ciprsko-slovensko-izraelska koprodukcija Patchwork ciprskega režiserja Petrosa Charalambousa govori o Chari, ki ji družina veliko pomeni, vendar včasih razmišlja tudi o življenju brez nje. Pri zvoku filma sta sodelovala Sašo Kalan in Tom Lemajič. Producent filma je ciprska produkcijska hiša AMP Filmworks, koproducenti filma pa slovenska produkcijska hiša Perfo z Alešem Pavlinom in Andrejem Štritofom, ter Transfax Film Productions iz Izraela.

Obenem sta v programski sklop Horizonti uvrščeni še dve slovenski koprodukciji: Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića in Sadeži pozabe grškega režiserja Christosa Nikoua. V središču Oaze, ki je srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko francosko koprodukcijo, so varovanci Doma za otroke in mlade Sremčica, v eni glavnih vlog igra Maruša Majer.

Film Sadeži pozabe je grško-poljsko-slovenska koprodukcija, slovenska koproducenta sta kot pri filmu Patchwork Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz hiše Perfo, pri filmu pa v tonski post produkciji sodelujejo še Kalan, Lemajič in Rudi Jeseničnik.