Slovenija 16.8.2021 14:13

LUD Literatura z novim natečajem za izvirni slovenski roman

Ljubljana, 16. avgusta - Pri LUD Literaturi so prvič razpisali natečaj za roman, s katerim želijo privabiti več romanopiscev v zbirko Prišleki, ki si je v 20 letih izhajanja utrdila ime prepoznavne literarne zbirke. Svoj roman lahko avtorji pošljejo do vključno srede, 15. septembra, so sporočili iz LUD Literature.

Ljubljana. Pisanje, branje, poezija, učenje, zapiski, raziskovanje. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisanje, branje, poezija, učenje, zapiski, raziskovanje.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V zbirki Prišleki so doslej zvečine izhajale pesniške in kratkoprozne zbirke. Ker bi si želeli v naslednjih letih vanjo privabiti tudi več romanopiscev, razpisujejo natečaj za izvirni krajši roman, so pojasnili pri LUD Literaturi.

"Najbolj bi si želeli razgibanih, živahnih besedil z veliko dogajanja in, zakaj ne, napetosti ali pohujšljivosti. Poslanim romanom se je zato vsekakor dovoljeno spogledovati z žanri ali se jih vsaj jasno zavedati, jih inovativno izkoristiti v svoj literarni prid," so zapisali.

Prijavljeni roman ne sme sodelovati na kakšnem drugem natečaju in mora biti v celoti neobjavljen. Dolžina romana je omejena na sedem do deset avtorskih pol oziroma 210.000 do 300.000 znakov s presledki.

Rokopisu naj avtorji priložijo tudi kratek sinopsis. Razpis ni anonimen, zato pri LUD Literatura prosijo, da v dokumentu ali prilogi avtorji pošljejo tudi svoj kratek življenjepis s ključnimi podatki.

Izbor bo znan najpozneje do konca novembra, nagrajeni roman pa bo leta 2022 izšel v zbirki Prišleki.

Žirijo sestavljajo urednica zbirke Prišleki Veronika Šoster, tajnik društva in urednik Urban Vovk ter urednik spletnega medija Jernej Županič.

Višina nagrade je 5000 evrov, v kar je vštet tudi avtorski honorar za naklado do 1000 izvodov, so še sporočili iz LUD Literature.