Na hitro prelistano 21.8.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 21. avgusta - Pri Mladinski knjigi sta izšli knjiga Narava zdravi: Najboljši recepti iz naravne lekarne za zdravje vse družine avtorice Melanie Wenzel in tretja knjiga v zbirki Zlata Slovenija z naslovom Slovenska dežela v ljudski pripovedi s pripovedkami po izboru Dušice Kunaver. Pri Založbi Škuc so izdali prvi roman Lamije Begagić z naslovom V coni.

NARAVA ZDRAVI S PREPROSTIMI RECEPTI IZ NARAVNIH SESTAVIN

V priročniku je več kot 60 preprostih receptov, včasih iz prav presenetljivih naravnih sestavin, ki se jih zlahka kupi ali nabere. Zbrane rastline bodo omilile ali odpravile najpogostejše zdravstvene težave: od čaja proti krčem, mazila za smrkave noske, limoninih obkladkov za boleče grlo do tinktur za boljše razpoloženje in pripravkov za blaženje bolečin v mišicah. Vse rastline v receptih so tudi podrobno predstavljene in opremljene s podatki o možnostih uporabe ter znanstvenih dognanjih o njihovi učinkovitosti.

Melanie Wenzel je nemška avtorica številnih knjig o zdravi prehrani, v ospredje pa postavlja predvsem naravne sestavine. Knjigo je prevedel Aleš Učakar.

SLOVENSKA DEŽELA V LJUDSKI PRIPOVEDI Z BAJESLOVNIMI BITJI

Ljudska pripoved je nit, ki veže rodove med seboj in jih povezuje z davnino. Iz te neizmerne zakladnice zgodb je zbranih nekaj biserov iz različnih krajev naše dežele, so zapisali pri založbi. Bralec bo v knjigi srečal bajeslovna bitja, kot so velikani, povodni možje, škrati in vile. Dušica Kunaver v izboru ni pozabila na najverjetneje najdragocenejšo med slovenskimi ljudskimi pripovedi - pripoved o Zlatorogu.

To je tretja knjiga v zbirki Zlata Slovenija, ki bo obsegala pet knjig različnih avtorjev. Izšli sta že deli Najlepši slovenski pregovori in reki ter Slovenske šege in navade skozi leto, pri založbi pa bodo izdali še knjigi Najlepše slovenske ljudske pesmi in Slovenska kuhinja.

ROMANESKNI PRVENEC V CONI O MREŽI ODNOSOV IN EMOCIJ

V coni je prvi roman bosansko-hercegovske avtorice Lamije Begagić. Roman je nastal iz predhodne kratke zgodbe, v kateri se odpirajo mnoge teme, ki jih je avtorica nadalje nadgrajuje V coni. Skozi mrežo medženskih odnosov in emocij, od družinskih, prijateljskih, osebnih in intimnih, ki slonijo na pripadnosti, medsebojni pomoči in zaupanju, avtorica razmišlja, kakšno je mesto in vloga ljubezni v tovrstnih odnosih.

Roman govori o odraščanju in vojni, solidarnosti, soočanju z lastnimi vprašanji življenja in preživetja, o prijateljstvu in o homoerotičnih vsebinah z novega in vendar vsakdanjega vidika, so zapisali pri založbi. Roman sledi življenju mlade ženske v 30. letih, bivše aktivne športnice, ki zaradi poškodbe zapušča športno kariero in se vrne v rodni kraj. V času nekaj poletnih mesecev se skuša soočiti z lastnimi travmami iz otroštva, ozavestiti sebe in svojo zvezo z dekletom, in razmisliti, kaj želi od življenja. Delo je prevedla Tatjana Greif.