Slovenija 19.8.2021 9:00

V mariborski ulični galeriji projekt Špele Čadež za serijo Oranžna je nova črna

Maribor, 19. avgusta - V Ulični galeriji Maribor na Židovski ulici bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo Špela Čadež Oranžna je nova črna - Na kratko. Plakat se bo navezoval na projekt avtorice animiranih filmov iz leta 2017, ko je s sodelavci iz produkcijske hiše Finta v lutkovni obliki posnela povzetek štirih sezon Netflixove serije Oranžna je nova črna.

Ekipa Finte je s predlogom, s katerim so nato z 22 lutkami in 23 seti uprizorili prizore iz serije, zmagala na natečaju. Kot je tedaj za STA povedala Špela Čadež, jih je londonska agencija, ki je videla njen animirani film Boles, pozvala, da iščejo povzetek serije v lutkovni tehniki, s svojo zamislijo pa so jih na koncu prepričali.

Oranžna je nova črna - Na kratko je skoraj štiriminutni lutkovni izvleček štirih sezon priljubljene serije. Producentka animiranega filma z letnico 2017 je bila Tina Smrekar, Špela Boles je režirala ter podpisala likovno podobo in izdelavo lutk, lutke sta izdelala še Žiga Lebar in Polona Černe. Za kamero je bil Mitja Ličen, animatorja sta bila Darja Menart in Leon Vidmar, Ana Lazovski je prispevala lasulje.

Razstava bo na plakatnem mestu na Židovski ulici na ogled do 12. septembra, ko je ob 18. uri napovedano njeno zaprtje. Postavitev je nastala v sodelovanju Inštituta TAM-TAM, Ustanove Fundacija Sonda, GT22, mariborske občine in ministrstva za kulturo ter drugih akterjev.

Špela Čadež je ena izmed najbolj dejavnih in mednarodno uspešnih slovenskih filmskih avtoric. Za svoje delo je prejela že več kot sto mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij. Od leta 2018 je članica ameriške akademije za filmsko umetnost in znanost in ima glas pri podeljevanju oskarjev. Nedavno je na 74. mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu v tekmovalnem programu svetovno premiero doživel njen zadnji animirani film Steakhouse, ki je na koncu prejel posebno omembo mladinske žirije. Steakhouse trenutno nadaljuje pot po tujih festivalih, slovensko občinstvo pa si ga bo predvidoma premierno ogledalo jeseni.