Slovenija 20.8.2021 9:15

V Velenju začetek festivala mladih kultur Kunigunda

Velenje, 20. avgusta - V Velenju se danes začenja 24. festival mladih kultur Kunigunda, tokrat pod sloganom srcalo družbe. Do 28. avgusta v mestu napovedujejo koncerte, razstave, performans, okroglo mizo, delavnice in urbane športe, kot je že šesti Tito skate session. Skupaj s predfestivalskim dogajanjem se bo letos zvrstilo 17 raznolikih dogodkov.

Festival mladih kultur Kunigunda je največji projekt Mladinskega centra Velenje, ki ga ta organizira v sodelovanju z domačini. Kunigunda je medij za predstavitev nekonvencionalnih in bolj ali manj neodvisnih kulturno-umetniških praks.

Organizatorska ekipa je slogan srcalo družbe izbrala "z namenom, da obiskovalce postavi pred ogledalo, z vprašanjem kdo kot posameznik in družba smo". Z željo o predstavitvi širše slike Kunigunda nagovarja soljudi, naj stopimo korak nazaj in trenutna globalna trenja pogledamo z distance, in opozarja na pomen dialoga ter iskanja rešitev za skupno dobro, so zapisali organizatorji.

Letošnji program je večinoma posvečen domačim ustvarjalcem, ki so bili v časih, ko je kultura najbolj trpela, pozabljeni. Od minulega tedna je že na ogled razstava Kdo bi nas razumel, majkemi?, danes pa odpirajo razstavo Maje Pučko z naslovom Eterično poletje. Prvi dan bodo zaključili s koncertnim dogodkom, na katerem se bodo predstavili Doša & sredinci, Eyeceeou in duo UM & KUNA, ki bosta improvizirala pesmi za poslušalce.

V sledečih dneh bodo koncertirali skupina Alo!Stari, Lim Smrad in Žila, trio CENER, skupini Koromač in Bakalina Velika, tria JU T in 3TONE, skupine Kaoz, Marax, Carnifliate, Something Small, Snogg, SBO in Tetameta ter didžejka Rak3ta. Zadnji trije bodo s koncertom zaključili festivalsko dogajanje.

Društvo urbanih športov Velenje - DUŠA bo pripravilo že šesti tradicionalni Tito skejt session na Titovki, Ana Ščuka in Timotej Rosc s Cesarjevimi novimi oblačili ciljata na razkrivanje telesa z idejo golote, ki ni stigmatizirana in opredeljena kot tabu, Marin Ivanović - Stoka pa bo v predstavi Stara šola kreka prikazal najtemnejše trenutke narkomana.

Med dogodki organizatorji izpostavljajo še projekt Land art: Mama narava Alje Krofl s povabljenimi umetniki in razstavo Wecenzija Mirka Toaletka, kritika s. p., "ki pravi, da nudi vpogled v ljubljansko fekalno podpodje".