Slovenija 26.8.2021 5:00

Letošnje Noči v stari Ljubljani ponovno obarvane mednarodno

Ljubljana, 26. avgusta - V starem mestnem jedru prestolnice se začenjajo Noči v stari Ljubljani, tradicionalni festival ustanove Imago Sloveniae - Podoba Slovenije ob izteku poletja. Tridnevni festival bo ob 20. uri odprl koncert Marko Hatlak Banda na Novem trgu. Lanska edicija je ponudila pretežno domače glasbenike, letos pa je program ponovno mednaroden.

Ljubljana. Osvetljen Ljubljanski grad in mesto Ljubljana ponoči. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Osvetljen Ljubljanski grad in mesto Ljubljana ponoči.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Tema 33. Noči v stari Ljubljani bodo tradicijski zvoki sodobnosti. Vzporedno se bo prepletalo več programskih linij etno in jazz glasbe s poudarkom na glasbenih praksah, ki tradicijske vplive prelivajo v sodobne zvočne forme. Največji poulični festival v prestolnici bo kljub težavam zaradi covida-19 do sobote realiziral vse načrtovane projekte, je dejal direktor Imago Sloveniae Janoš Kern.

Festival bo odprl Marko Hatlak Band, avtorski projekt vsestranskega virtuoza in ljubljenca občinstva Marka Hatlaka, ki se tokrat v eklektičnem prepletu soula, funka, latina, popa in rocka predstavlja kot harmonikaš in vokalist, poleg tega pa tudi kot avtor skladb in besedil.

V nadaljevanju bodo Noči v stari Ljubljani ponudile udarni mednarodno obarvan program. Med drugim bodo nastopili cenjena izvajalka madžarske romske glasbe in ena ključnih nosilk glasbene tradicije madžarskih Romov Monika Lakatos, mojstrica ljudskega petja Zvezdana Novaković ZveN s projektom Čaralice, dunajski Duo 4675, slovenski akademski glasbeniki, zbrani v skupini Oberdixie Band, Oberžan-Kopač-Marenče-Divjak jazz kvartet in Pantaloons.

Poleg glasbenih dogodkov bo festival ponudil bogat spremljevalni program, v okviru katerega organizatorji izpostavljajo mednarodni simpozij Glasba-religija-duhovnost, lutkovno predstavo Sapramiška v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana in plesne večere bachate, kizombe, salse in tanga. Poskrbljeno bo tudi za dodatno kulinarično ponudbo, v okviru katere bodo lahko obiskovalci vse dni festivala na Hribarjevem nabrežju poskusili jedi kuharskih mojstrov, zmagovalcev kuharskega šova MasterChef.

Noči v stari Ljubljani bodo tokrat ponudile 19 dogodkov na petih prizoriščih starega mestnega jedra, na katerih bo nastopilo preko sto umetnikov iz šestih držav. Festival bo potekal tudi v primeru dežja in bo po tradiciji brezplačen.