Slovenija 24.8.2021 10:06

Začenjajo se 25. Dnevi poezije in vina

Ljubljana/Ptuj, 24. avgusta - S programom v več mestih se danes začenjajo 25. Dnevi poezije in vina. Častna gosta letošnjega festivala sta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luisa Amaral, odprto pismo Evropi je napisal nemški pesnik Durs Grünbein. Uradno odprtje festivala bo v četrtek z branjem odprtega pisma Evropi in velikim pesniškim branjem na Ptuju.

Kot je na nedavni novinarski konferenci na Ptuju povedal vodja festivala Aleš Šteger, je letošnja izdaja kljub epidemiološkim omejitvam izrazito razvojno zasnovana. "25 let zveni silovito, čeprav hkrati občutimo vsi, da še nikakor nismo prispeli tja, kamor želimo prispeti in da je iz leta v leto stvar v nastajanju, spreminjanju, dopolnjevanju, rasti," je dodal.

Jubilej bodo med drugim zaznamovali s srečanjem direktorjev okoli 20 pesniških festivalov, sicer pa bo v letošnjem programu nastopilo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav. Dogodki bodo potekali na skoraj 40 prizoriščih na Ptuju in v več drugih krajih v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem.

Zaradi gradbenih del na ptujskem Vrazovem trgu bo osrednje večerno dogajanje letos potekalo na prenovljeni mestni tržnici. Tam bodo obiskovalci lahko med drugim prisluhnili velikim pesniškim branjem, koncertom Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra in Katalene, pevki romske tradicionalne glasbe Moniki Lakatos ter duetu Silence.

V spremljevalnem programu so dvoriščna branja, med drugim v rovu pod ptujskim gradom, in polnočni performansi, tudi letos bodo pripravili otroški program. Med vrhunci je sobotna Promenada okusov v ptujskem starem mestnem jedru, kjer se bodo ob poeziji predstavljali lokalni vinarji in gostinci.

Festivalski program bo danes potekal večinoma v Ljubljani, kjer bo Karavana evropske poezije z nastopi pesnikov z vseh koncev Evrope segla od Prešernovega trga, knjigarne Beletrine in Kongresnega trga do vrta Lili Novy. Manjši dogodki bodo tudi v Medvodah in Krškem.

V sredo bodo na Ptuju v počastitev 25. obletnice Dnevov poezije in vina uradno zagnali spletno akcijo Share a light (Deli luč). Po Štegrovih besedah so v sodelovanju z Valerie Wolf Gang, Jako Železnikarjem in Aljažem Koprivnikarjem pripravili spletno stran, na kateri lahko ljudje delijo poezijo z drugimi.

Uradno odprtje festivala bo v četrtek zvečer z branjem odprtega pisma Evropi in velikim pesniškim branjem, na katerem bodo nastopili Olga Stehlikova, Philipp Hager, Lily Michaelides, Peter Semolič, Linda Maria Baros in Claudio Pozzani. Dogajanje pa se bo zaključilo v soboto s pesniškim branjem, na katerem so kot gosti napovedani Maja Vidmar, Dennis Maloney, Josep Pedrals, Hila Lahav in Petr Borkovec.