Slovenija 24.8.2021 9:31

V Postojni začetek poletnega kulturnega festivala Zmaj 'ma mlade

Postojna, 24. avgusta - Z ulično predstavo Cirkus Corona v izvedbi gledališča Ane Monro se ob 19.30 začenja poletni kulturni festival Zmaj 'ma mlade, ki letos praznuje četrt stoletja. Tokratna edicija obsega skoraj 40 brezplačnih dogodkov, kot so koncerti, predstave, razstave, delavnice, predavanja, projekcije, šport in program za najmlajše, na različnih lokacijah.

Glavno festivalsko dogajanje bo potekalo na parkirišču med Občino Postojna in Kulturnim domom. Odprtje v dveh dejanjih se bo začela z aktualno predstavo Cirkus Corona, "ki z mešanico komedije, drame in absurda nastavlja ogledalo novi realnosti, v kateri živimo, odkar smo začeli šteti neskončno valovanje pandemije", navajajo organizatorji. Takoj po predstavi bo oder zasedla domača trubaška skupina Pivo in čevapi.

Parkirišče za občino bo namenjeno večini koncertnega dogajanja in tudi gledališču, plesno-cirkuški predstavi na tkanini MIR OR ter nepogrešljivima Zmajevima dogodkoma Večeru stand-up komedije in Tržnici nevladnih organizacij. Na tem prizorišču bodo pripravili tudi gledališki IMPRO ŠOV v izvedbi Improvizacijskega gledališča Ljubljana (IGLU).

V hip-hop večeru se bodo zvrstili Postojnčana Kike & Kume s svojim krstnim nastopom, mlada raperka Neža Mihelič, poznana kot Žena, in eden najbolj prepoznavnih slovenskih raperjev Emkej in njegovi Muzičari. V drugem tednu si bosta mikrofon podala mlada domačinka MYA in nekdanji domačin Mef z Narodnoosvobodilnim bendom. Po petih letih se bodo Zmaju spet pridružili Koala Voice, avdiovizualna zasedba Etceteral z inovativno fuzijo elektronike in jazza in instrumentalna zasedba P'Jays, nekoč znani kot Pijammies.

V prostorih Mladinskega centra Postojna bo drugi dan festivala koncertiral kritični in ostrojezični Damir Avdić, odprli bodo kiparsko razstavo in kasneje še razstavo likovnih in fotografskih del natečaja Karantena in jaz, dvorišče in dvorana pa se bosta prelevila tudi v kino (na prostem).

Za najmlajše ob četrtkih pripravljajo otroški kino, ustvarjalno delavnico o nanoški kači, lutkovno predstavo o medvedu, ki ga nihče ne razume, in gledališki predstavi Palček nos in Kako je nastal svet. Pred mladinskim centrom bo tudi zaključno dejanje jubilejnega Zmaja, in sicer koncert dueta Janez Škof & Marjan Stanić, ki bosta s svojo glasbo na harmoniki in tolkalih interpretirala slovenske pesnike.

Tretja pomembna Zmajeva lokacija je v večgeneracijskem centru Točka moči. Tam bodo skoraj vsak dan na sporedu predavanja in številne delavnice za dušo, um in telo. Festivalske dogodke pripravljajo tudi v prostorih Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, na Titovem trgu in v mestnem parku.

Festival, ki ga organizira Mladinski center Postojna, se bo sklenil 5. septembra.