Slovenija 25.8.2021 9:25

V Celju se začenja četrti festival Izrekanja

Celje, 25. avgusta - V organizaciji Kulturno umetniškega društva Festival Izrekanja in Osrednje knjižnice Celje se danes v Celju začenja četrti festival Izrekanja, ki bo potekal do sobote. Uvedel ga bo večer poezije ameriško-mehiške pesnice Jennifer Clement in njenega prijatelja, pesnika Tomaža Šalamuna v lapidariju.

Celje, Osrednja knjižnica Celje. Novinarska konferenca Kulturno umetniškega društva Festival Izrekanja, na kateri so predstavili četrti festival Izrekanja. Umetniški vodja festivala Kristian Koželj, Aljaž Primožič iz gledališke skupine Središče in članica Hiše kulture Celje Nuša Komplet Peperko. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje, Osrednja knjižnica Celje.
Novinarska konferenca Kulturno umetniškega društva Festival Izrekanja, na kateri so predstavili četrti festival Izrekanja.
Umetniški vodja festivala Kristian Koželj, Aljaž Primožič iz gledališke skupine Središče in članica Hiše kulture Celje Nuša Komplet Peperko.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Po besedah umetniškega vodje festivala Kristiana Koželja ostajata hrbtenica in srce festivalskega delovanja nespremenjena, kar pomeni združevanje vrhunske poezije in performativne umetnosti.

Festival je svojemu poslanstvu letos dodal založniško dejavnost in ob obisku Jennifer Clement izdal tudi prvi prevod njene poezije. Pesmi v zbirki Ledeni mož: nove in izbrane pesmi je prevedla Neža Vilhelm, spremno besedo je prispevala pesnica Barbara Korun.

Pesniška zbirka v slovenščini ima za avtorico izjemen pomen. Prijateljevala je namreč s Šalamunom, ki je občudoval njeno pesniško delo in jo je želel predstaviti tudi slovenskemu občinstvu. Dogovarjala sta se za izid njene zbirke, a ju je prehitela pesnikova prezgodnja smrt.

Nocojšnji performans poezije Jennifer Clement z naslovom Razmišljam o gnezdih bodo izvedli nekdanji dijaki Gimnazije Celje-Center, zbrani v gledališki skupini Središče, z gosti, režijo podpisuje Aljaž Primožič. Občinstvu se bo predstavila tudi Jennifer Clement. Sledil bo glasbenoscenski projekt na podlagi poezije Tomaža Šalamuna v režiji Maje Gal Štromar.

Četrtek bo ponudil koreopoezijo na podlagi istoimenske pesniške zbirke Katje Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo in koncert zasedbe Same babe. V petek se bodo v sodelovanju s Hišo kulture Celje predstavili dosedanji lavreati male Veronike in letošnji nominiranci za Veronikino nagrado, na programu je tudi koncert glasbene zasedbe I. gimnazije Celje. V soboto bo pogovor o knjigi Ledeni mož, poklonili se bodo tudi Bini Štampe Žmavc in predstavili njeno dvojno antologijo, festival pa bo sklenil koncert skupine Los Hermanos Muy Simpaticos.