Na hitro prelistano 28.8.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. avgusta - Pri založbi *cf. je izšla knjiga Delo s podnaslovom Globalnohistorična perspektiva od 13. do 21. stoletja avtorice Andree Komlosy, pri Beletrini pa pesniška zbirka Iz notranjosti pesnika Petra Borkovca. Pri založbi Miš so izdali knjigo za otroke Lisičja luna avtorice Maše Ogrizek z ilustracijami Tine Dobrajc.

Ljubljana. Študija avstrijske profesorice Andree Komlosy z naslovom Delo. Foto: STA

Ljubljana.
Študija avstrijske profesorice Andree Komlosy z naslovom Delo.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Petra Borkovca z naslovom Iz notranjosti. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Petra Borkovca z naslovom Iz notranjosti.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Maše Ogrizek z naslovom Lisičja luna z ilustracijami akademske slikarke in ilustratorke Tine Dobrajc. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Maše Ogrizek z naslovom Lisičja luna z ilustracijami akademske slikarke in ilustratorke Tine Dobrajc.
Foto: STA

DELO SKOZI ČAS IN PROSTOR

Študija avstrijske profesorice Andree Komlosy obdeluje osnovno človeško dejavnost - delo v vseh njegovih pojavnih oblikah v zadnjih 800 letih v svetovnem merilu. Analizira oblike dela, delovne odnose, kulturna umevanja dela, jezikovna orodja, s katerimi človeštvo od daljne preteklosti do danes razmišlja in razpravlja o delu. Prikazuje stvarnost dela in družbene predstave o njem v kmetijstvu in obrti srednjega veka, novoveških industrijskih deželah in kolonijah, deželah v razvoju ter sodobnem globaliziranem svetu, navajajo pri založbi.

Knjiga tudi natančno in kritično predstavlja sodobno problematiko delovnih praks, delovnih odnosov, konfliktov, izkoriščanja. Študija razpravlja o ženskem delu, neplačanem delu, izkoriščanju presežne vrednosti in skupinah, ki so prisiljene v posebej krute delovne prakse. Delo je prevedla Mojca Kranjc.

IZ NOTRANJOSTI Z IZBRANIMI ZGODNJIMI PESMIMI

Za pesniško ustvarjanje Petra Borkovca je značilno, da z natančnim opazovanjem in navidezno preprostimi pesniškimi sredstvi ostri bralčevo oko za trenutke in dogodke vsakdana. Kritiki izpostavljajo njegovo mojstrsko obvladovanje tradicionalnih tehnik pisanja poezije in nezamenljivo prepoznavnost njegovega pesniškega glasu. Pesmi Iz notranjosti predstavljajo pesnikovo zgodnejše ustvarjanje iz zbirk Polni prace (1998), Needle-Book (2003), Vnitrozemi, Sebrane a nove basne 1990-2005 (2005), Milostne basne (2012) in Herbar k čemusi horšimu (2018). Delo je prevedla Nives Vidrih.

Češki pesnik Petr Borkovec (1970) je za svoje pesniško ustvarjanje prejel številna priznanja, med njimi nagrado Jirija Ortena, nagrado Hermanna Lenza in nagrado Norberta C. Kaserja. Je častni gost 25. Dnevov poezije in vina, ki od 24. in 28. avgusta potekajo na Ptuju in v več drugih krajih.

LISIČJA LUNA OTROKE SOOČA S SPREMEMBAMI

Polna luna. Mama se je odpravila na nočno dežurstvo in Zoja bo preživela še en samoten večer v hiški na robu gozda. Iz premišljevanja jo zdrami predirljivo mijavkanje. Skozi strešno okno spleza za mačkonom in se povzpne med veje visokega hrasta. Naenkrat zagleda dvoje žarečih oči. Izgubi ravnotežje in omahne v globino. Tako se prične potovanje, na katerem Zoja postane deklica-lisica, o vsebini knjige piše na spletni strani založbe.

Avtorica bralce popelje na pustolovščino v globine čarobnega Zimzelenega gozda. Kako se bodo mladi junaki soočili s spremembami, ki jih čakajo na obeh straneh Reke časa, v svetu starke Injami, kjer se počasi preobražajo v živali in v svetu svojih staršev, kjer se otroštvo počasi preveša v odraslost? Pravljični pretres temeljnih vprašanj spremljajo ilustracije akademske slikarke in ilustratorke Tine Dobrajc, še navajajo pri založbi.