Slovenija 27.8.2021 8:00

Začenja se 5. festival angažiranega pisanja Itn.

Ljubljana, 27. avgusta - Na Vodnikovi domačiji bo danes in v soboto potekal 5. festival angažiranega pisanja Itn., ki ga sedaj večinoma pripravljajo študenti. Programska ekipa pripravlja pogovore, predavanja, zajtrk z avtorji, menjalnico poezije, performans in koncert. Festivalsko dogajanje bo začel pogovor Izmišljeni svetovi kot odsev sodobnega časa.

Ljubljana Vodnikova domačija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana
Vodnikova domačija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gosta pogovora Izmišljeni svetovi kot odsev sodobnega časa bosta prevajalka Kaja Bucik in filmski kritik Igor Harb. Beseda bo tekla o fantazijski književnosti in o tem, kako ta dela odsevajo resničnost.

Sledila bo serija desetminutnih predavanj s pogovorom o manifestih pri nas. Pisateljica in aktivistka Suzana Tratnik bo govorila o prvem slovensko-jugoslovanskem lezbičnem manifestu in njegovem nastanku, pesnica in esejistka Nina Dragičević bo spregovorila o pomenu manifesta in Lezbniku, svoji aktualni programski besedili pa bodo predstavili tudi Mladi za podnebno pravičnost in Mladinska aktivistična organizacija.

Za danes pripravljajo še performans Vranu moraš reči naj odide, ki bo združil prizore iz knjige Maxa Porterja Bridkost je stvar s peresi in avtorske prizore, ter koncert dua Ptč.

Sobotno jutro se bo začelo z zajtrkom z ustvarjalkami in ustvarjalci, na katerega so povabili pesnika, kritika in urednika Primoža Čučnika ter pisateljici Natašo Kramberger in Bronjo Žakelj. Edino pravilo ob udeležbi zajtrka je, da se ne govori s polnimi usti, je na nedavni novinarski konferenci v šali dejal mentor Aljoša Harlamov.

Sledila bosta pogovor in branje pričevanj Hočemo šolo, ki bosta temeljila na raziskavi Inštituta 8. marec o posledicah šolanja na daljavo, ter serija predavanj O kapitalistični družbi, kjer bodo naslovili razloge za sistemsko neenakost.

Pravica do protesta bo dogodek ob predstavitvi letošnje publikacije, ki bo na voljo na festivalu. Predstavitev bo podala portrete protestnikov, ki so bili za izražanje svojih stališč med koronsko krizo neustavno kaznovani, piše v programu festivala.

Večerno dogajanje bo uvedla Menjalnica poezije, kjer bodo mladi, še neuveljavljeni pesniki, izmenjali pesmi z že uveljavljenimi pesniki in tako načeli pogovor. Pesmi so bile zbrane na podlagi natečaja. Večer in festival se bo zaključil s pesniškim branjem v dveh delih. V prvem delu bo mogoče prisluhniti nekaterim avtorjem pesniške antologije Nezbrani komadi, v drugem delu pa bodo obiskovalci brali pesmi, ki jih bodo izbrali tekom festivala.