Slovenija 29.8.2021 9:00

Pred Škucem literarno-glasbeni festival Živa književnost

Ljubljana, 29. avgusta - Pred Škucem se bo drevi začel 28. literarno-glasbeni festival Živa književnost. Do 5. septembra bo vsak večer ob 20. uri postregel s pestrim naborom dogodkov v družbi literatov in glasbenikov iz več držav. V popoldanskih urah bo potekal tudi spremljevalni program O' živela knjiga, namenjen otrokom in mladim.

Ljubljana. Galerija Škuc. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Škuc.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Škucevo prepoznavno prizorišče bodo polnili književni pogovori, avtorska branja in koncerti. Festival bo začela Vanessa Martínez Rivero iz Peruja, ob glasbeni spremljavi Shauna Banksa. Gostili bodo tudi literarna ustvarjalca Javierja Bozalongo iz Španije in Ignacyja Karpowicza iz Poljske, piše na spletni strani Škuca.

Domači in galicijski pesniki in pesnice bodo predstavili enotedensko mednarodno sodelovanje. Medsebojno bodo prebirali poezijo, ki so jo na pesniško-prevajalski delavnici vzajemno prevedli v svoje jezike. Nastopili bodo Yolanda Castano, Jesus Castro Yanez, Maria Lado, Veronika Dintinjana, Barbara Jurša in Gašper Malej.

Na odru se bodo zvrstili tudi domači literati Vlado Vrbič, Matjaž Lunaček, Alja Adam in Natalija Milovanović ter razgrnili svojske poetike, pripovedne tehnike in esejistična razmišljanja.

Ob vseh omenjenih ustvarjalcih bodo zaigrali glasbeniki različnih žanrov, poleg Shauna Banksa še Joži Šalej, _kašmir_, Primož Vidovič, Quentin Drouet, Resnik/Šalamon duet, Trio Tjaša&Miha&Dani ter Eneja a Marok.

V popoldanskih urah so organizatorji pripravili tudi pester spremljevalni program O' živele knjige, s katerim želijo razvijati ustvarjalnost otrok in mladostnikov ter spodbuditi njihovo zanimanje za branje. Ogledali si bodo lahko lutkovne predstave, se udeležili delavnice kreativnega pisanja in drugih ustvarjalnih delavnic, pravljičnih druženj in predstavitev knjig ter prisluhnili radijski igri, še piše na spletni strani Škuca.