Slovenija 28.8.2021 5:00

Na Ptuju se bodo sklenili 25. Dnevi poezije in vina

Ptuj, 28. avgusta - S pestrim programom na Ptuju in v okolici se bodo danes sklenili 25. Dnevi poezije in vina. Letošnji festival gosti 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav, častna gosta festivala sta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luisa Amaral. Odprto pismo Evropi je letos napisal nemški pesnik Durs Grünbein.

Ptuj. Producentka festivala Dnevi poezije in vina Sabina Tavčar in vodja festivala Aleš Šteger. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Ptuj.
Producentka festivala Dnevi poezije in vina Sabina Tavčar in vodja festivala Aleš Šteger.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot je pred sklepom letošnjih Dnevov poezije in vina za STA povedal vodja festivala Aleš Šteger, so si seveda želeli, da bi bili jubilejni, 25. Dnevi poezije in vina še posebej svečani. "Kljub vsem omejitvam in organizacijskim težavam, povezanim z aktualnim stanjem sveta, v katerem se nahajamo, smo želeli festival izvesti čim bolj mednarodno," je dejal Šteger in spomnil, da imajo Dnevi poezije in vina že od samega začetka izrazito mednarodni značaj. To jim je tudi uspelo, na festival so prišli praktično vsi mednarodni goste razen letošnje častne gostje festivala, portugalske pesnice Ane Luise Amaral, kar je po Štegrovih besedah izjemen dosežek.

Poleg tega so zagnali zaenkrat zelo odmeven projekt Share a light (Deli luč). V sodelovanju z Valerie Wolf Gang, Jako Železnikarjem in Aljažem Koprivnikarjem so pripravili spletno stran, ki nagovarja ljudi po vsem svetu, da delijo pesem ter s tem prižigajo luči na interaktivnem zemljevidu ter tako nek način osvetljujejo svet z dobrimi mislimi.

Festivalski program je potekal v 14 krajih v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. Osrednje prizorišče je bilo na Ptuju zaradi prenove starega mestnega jedra preseljeno na mestno tržnico, kar je po Štegrovih besedah logistično predstavljalo precejšen zalogaj. Med festivalom jim je nekoliko ponagajalo tudi vreme, vendar so program uspeli izpeljati v celoti.

Vzdušje na festivalskih dogodkih je bilo izjemno, še posebej med gosti festivala, saj je bil za marsikoga to prvi nastop v živo, odkar traja pandemija. Marsikateri je moral opraviti številne teste, nekateri so na Ptuj prišli kljub temu, da so vedeli, da jih po vrnitvi v domovino čaka karantena, kot denimo britanska pesnica Kim Moore. A so to sprejeli, saj jim je druženje s kolegi in nastop pred publiko toliko pomenil, je povedal Šteger in dodal, da so bile "zelo srčne tudi reakcije med publiko, saj se seveda pozna pomanjkanje tovrstnih prireditev".

V primerjavi s preteklimi leti so sicer opazili, da je bilo občinstva nekoliko manj, predvsem so upad opazili pri najstarejšem segmentu občinstva, kar povezujejo s korona situacijo. Imajo pa, kot je poudaril, res veliko podporo pri najmlajši populaciji, ki iz leta v leto pripravi večji segment festivala z nastopi, perfomansi in sodelovanji na samih branjih, kar je zelo dobro izhodišče za delo v prihodnjih letih.

Pester današnji program med drugim v dopoldanskem delu ponuja video pogovor s častno gostjo festivala Ano Luíso Amaral v domuKULTure muziKafe. Ob 15.30 je napovedan pesniški sprehod po mestu Promenada poezije z bralnimi intervencijami gostujočih pesnikov festivala na vseh degustacijskih točkah. Zvečer bodo Dnevi poezije in vina segli v Krčmo Janževina na Ptujski Gori, kjer bosta nastopila nemški pesnik Durs Grünbein in Feri Lainšček, ter v Križevce pri Ljutomeru, kjer bosta na dvorišču Župnijskega urada nastopila Dejan Aleksićiz Srbije in Linda Maria Baros iz Francije.

Zvečer je napovedano tudi veliko pesniško branje na ptujski mestni tržnici, na katerem bodo sodelovali slovenska avtorica Maja Vidmar, ameriški pesnik Dennis Maloney, Josep Pedrals iz Španije, izraelska pesnica Hila Lahav in častni gost letošnjega festivala Petr Borkovec. Po branju je napovedan še koncert dua Silence.