Slovenija 31.8.2021 5:00

S konceptualno razpravo začetek festivala Pranger

Ljubljana/Rogaška Slatina, 31. avgusta - V Trubarjevi hiši literature v Ljubljani se bo drevi s konceptualno razpravo na temo Poezija & sveto začel festival Pranger. V jedru 18. srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, ki bo povezalo prestolnico in Rogaško Slatino, ostajajo kritiške razprave ob devetih izbranih pesniških zbirkah.

Na nocojšnji konceptualni razpravi bodo sodelovali Miljana Cunta, Jonatan Vinkler in Igor Škamperle, pogovor bo vodil David Bandelj. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala vodja festivala Urška P. Černe, bodo temo letošnjega festivala Poezija & sveto, ki so jo izbrali zaradi domala tabuizirane teme duhovne poezije na Slovenskem, osvetlili s kulturnozgodovinskega in literarnega vidika.

V sredo bo v Trubarjevi hiši literature potekal Prangerjev pesniški večer, na katerem bodo nastopili avtorji za letošnji Pranger izbranih pesniških zbirk. Devet pesniških zbirk z letnico 2020 so izbrali Peter Semolič, Diana Pungeršič in Veronika Šoster, ki se jim z letošnjim festivalom izteka dvoletni mandat.

Semolič je izbral pesniške zbirke Saladinovo ihtenje Krištofa Dovjaka, Od anusa do želve Iva Stropnika in Pojavi Maje Vidmar. Diana Pungeršič je izbrala zbirke Sonce na balinišču Marka Matičetova, Srčnice / Herzblätter Mance Košir in Drseči svet Nine Medved. Veronika Šoster pa je izbrala pesniško zbirko Anje Novak Anjute Rane rane, zbirko Muanisa Sinanovića Krhke karavane in pesniško zbirko Dejana Kobana najbolj idiotska avtobiografija na svetu in izven. Kritiške razprave, ki bodo v četrtek, petek in soboto potekale v Rogaški Slatini, bo vodila Stritarjeva nagrajenka 2017 Maja Šučur.

V četrtek zvečer bo v Lembergu potekalo pesniško branje pred prangerjem, v petek pa bodo zvečer v Kulturnem centru v Rogaški Slatini podelili Stritarjevo nagrado za mladega kritika ali kritičarko, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev.

Mednarodni del festivala bo izveden oktobra oz. novembra v Ljubljani. V Atriju ZRC bo potekala razprava na temo Pranger Lyrikbook - koga od Slovencev imajo Nemci raje? - slovenska poezija v nemščini. Vodila jo bo Nada Grošelj, gost bo Asmus Trautsch. Po besedah Urške P. Černe si na njej obetajo vpogled v nemško literarno pokrajino pred nastopom Slovenije kot častne gostje na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023.

V sklopu kritiškega studia bodo jeseni izvedli delavnici Mlada kritika in Prevodna kritika. Prvo bo vodila oktobra vodila Maja Šučur, drugo Urška P. Černe.

Od leta 2008 je del festivala tudi program ELA - Mali Pranger, ki je letos znova potekal ločeno od kritiškega dela festivala in v sodelovanju s Knjižnico Rogaška Slatina. Na razpis, ki ga pošljejo v šole, so letos prejeli 105 prispevkov in izmed njih izbrali 20 najboljših, spletna podelitev priznanj pa je bila junija. Tema letošnjega natečaja je bila Svoboda.