Slovenija 1.9.2021 8:00

Ljubljana Festival v september s Kraljevim orkestrom Concertgebouw

Ljubljana, 1. septembra - V sklopu Ljubljana Festivala bo drevi na Kongresnem trgu nastopil Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, ki se na Ljubljana Festival vrača že četrtič, tokrat pod taktirko priznanega britanskega dirigenta Daniela Hardinga. Kot solist se mu bo pridružil rezidenčni glasbenik orkestra v sezoni 2021/2022, pianist Yefim Bronfman.

Ljubljana. Ljubljana Festival. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljana Festival.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Skupaj bodo izvedli tretji Beethovnov Koncert za klavir, v katerem se je veliki talent skladatelja že jasno izrazil, saj je iz najpreprostejših v klasicizem zazrtih elementov ustvaril veličastno in navdihnjeno delo, s katerim je vnovič vzbudil veliko spoštovanje javnosti. To je bilo eno od prvih del, s katerim je skladatelj klavirju povrnil čast in ga iz salona ponesel v blišč koncertnih dvoran, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Na programu je tudi Brucknerjeva Simfonija št. 7 v E-duru, ki je obenem globoko poduhovljeno in oblikovno inovativno delo. Zaradi štirih "Wagnerjevih tub", ki jih je vključil v orkestracijo drugega stavka (Adagia), je delo svojevrsten hommage velikemu vzorniku. Wagner je umrl le dva meseca po nastanku tega stavka, po njegovi smrti pa se je Bruckner odločil, da mora simfonijo posvetiti Ludviku II., ekscentričnemu bavarskemu kralju, ki je bil prav tako ljubitelj Wagnerja.

Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama je eden najboljših orkestrov na svetu. Od ustanovitve leta 1888 je sodeloval z najuglednejšimi dirigenti in solisti. Kraljevi status so mu uradno dodelili ob praznovanju stoletnice, njegova pokroviteljica je kraljica Maxima. Orkester je razvil prepoznavno in individualno zvočnost tudi zaradi edinstvene akustike matičnega Concertgebouwa. Godalno sekcijo označujejo kot "žametno", zvok trobilne sekcije kot "zlat", barvo pihal kot "izrazito osebno", tolkala pa imajo mednarodni sloves.

Od ustanovitve ga je vodilo samo sedem šefov dirigentov, njihov vpliv na razvoj je bil ključen. Kirill Kondrašin in Nikolaus Harnoncourt sta bila v preteklosti glavna gostujoča oziroma častna dirigenta. Posnetki orkestra so na skorajda tisoč nosilcih zvoka. Ustanovil pa je tudi svojo znamko zvočnih posnetkov, ki jih izdaja pod imenom RCO Live. Orkester danes danes sestavlja 120 glasbenikov iz več kot 25 držav.

Harding je svojo kariero začel kot asistent sira Simona Rattla in Claudia Abbada. Vrsto let je angažiran tudi kot umetniški vodja programa, ki poteka v dvorani Ohga v Karuizavi na Japonskem, in je častni dirigent Komornega orkestra Mahler. Med letoma 2016 in 2019 je bil glasbeni direktor Pariškega orkestra. S Kraljevim orkestrom Concertgebouw je debitiral leta 2004 in od takrat se pogosto vrača na skupne koncerte.

Bronfman je leta 1975 začel mednarodno kariero v Montrealu pod vodstvom Zubina Mehte, tri leta kasneje pa so sledili prvi koncerti z Newyorško filharmonijo in od takrat nastopa z vodilnimi orkestri in številnimi uglednimi umetniki, še piše v sporočilu za javnost.