Slovenija 3.9.2021 13:10

Na spletno vikend druženje s slovenskimi dokumentarci vabi program DOKgodek

Ljubljana, 3. septembra - V Bazi slovenskih filmov bo od danes vsak vikend, od petka ob 20. uri do polnoči v nedeljo, brezplačno dostopen nov, kuriran program slovenskih dokumentarnih filmov DOKgodek. Tedenski vikend dokumentarni program, ki ga s partnerji organizira zavod za širjenje filmske kulture Filmoteka, bo predvidoma na voljo do konca leta 2022.

"Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. Z dokumentarnimi vikendi želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju," so sporočili iz zavoda Filmoteka.

Od drevi bo preko Baze slovenskih filmov dostopen prvi kurirani program dokumentacev, naslovljen Nasvidenje v Evropi. S filmoma Mama Europa (2013) Petre Seliškar v produkciji PetraPan productions in Dobrodošli v Evropi (2016) režiserjev Antonie Kilian in Jakoba Weidnerja ter v produkciji Tramal filma so v zavodu prvi DOKgodek posvetili Evropi in slovenskemu predsedovanju Evropski uniji.

"V vse večji evropski politični in družbeni razklanosti in posledično nesigurni prihodnosti tokratni izbor filmov brez predsodkov vzpostavlja prostor za refleksijo in premislek o ideji EU kot politično-gospodarsko-družbenem konstruktu na eni strani ter posameznikih, ki živimo znotraj njenih meja in tistih, ki živijo/prihajajo od zunaj na drugi strani," še piše v sporočilu za javnost.

Drugi septembrski vikend bodo posvetili Maku Sajku, filmskemu scenaristu in režiserju ter legendi slovenskega dokumentarnega filma. Leta 1969 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2009 Badjurjevo nagrado, leta 2013 plaketo dokumentarno ime festivala Dokudoc, poleg tega je letošnji prejemnik Štigličeve nagrade za življenjsko delo. Na ogled bo biografski film o režiserju z naslovom Mako (2013) Siniše Gačića v produkciji RTV Slovenija, kjer je konec filma režiral sam Mako Sajko, in Strupi (1964) v režiji Maka Sajka in produkciji Filmskega studia Viba Film.

Tretji DOKgodek bo sovpadel z vikendom 10. edicije mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc, ki je posvečen avtorskemu dokumentarnemu filmu. Tako bodo na ogled dela treh avtorskih filmarjev: Karpopotnik (2013) Matjaža Ivanišina, Družina (2017) Roka Bička in Babice revolucije (2006) Petre Seliškar. Vsi trije avtorji sicer z novim izobraževalnim programom Dokumentarnica 2021 začenjajo svoje znanje o kreativnem avtorskem dokumentarnem filmu predajati udeležencem laboratorija v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, ki se bo prav tako pričel na pri DOKgodku sodelujočemu festivalu Dokudoc.

Zadnji septembrski vikend pa bo zaznamoval vstop v jesen. Tedaj bodo prikazali program Mladost seniorjev, ki bo ponudil vpogled v življenja seniorjev, ki svojo mladost ohranjajo v odnosih, spominih in izumih. Na sporedu bosta filma Stoletje sanj (2017) Vena Jemeršiča v produkciji Supermarket production in Alzheimer Caffe (2019) Martina Drakslerja v produkciji AGRFT.