Slovenija 5.9.2021 6:00

Projekt Cesar v Dolu v spomin na obisk cesarja Franc I. v Dolu pri Ljubljani

Dol pri Ljubljani, 5. septembra - V Dolu pri Ljubljani bo ob Erbergovih paviljonih ob 16. uri slavnostna prireditev, ob tem bodo v paviljonih odprli priložnostno razstavo Cesar v Dolu. Z razstavo ter več dogodki, ki se bodo zvrstili v septembru, bodo obeležili 200. obletnico obiska cesarja Franc I. v Dolu pri Ljubljani.

Kot je za STA pojasnila koordinatorica projekta Nataša Klemenčič, razstavo uvede predstavitev Ljubljanskega kongresa leta 1821 in Svete alianse, saj je bil kongres razlog, da je cesar prišel v te kraje. Sledi predstavitev cesarja Franc I. in Habsburžanov ter barona Jožefa Kalasanca Erberga in njegove rodbine ter samega visokega obiska.

V razstavo je vključeno tudi slikovno gradivo iz tistega časa. Kot je poudarila sogovornica, se je lahko baron Erberg pred 200 leti pohvalil z res izjemnim botaničnim vrtom, ki so ga imenovali kar "kranjski Versailles" in v katerem je raslo približno 7000 različnih rastlin. Erberg je tudi prijateljeval z baronom Žigo Zoisom, ki je urejal park na Brdu pri Kranju, in izmenjala sta si precej rastlin.

V nadaljevanju so predstavljeni spomini na cesarjev obisk oz. kar je ostalo za njim - obelisk, ki ga je v spomin na dogodek dal postaviti baron Erberg, ter posušeni vrt barona Erberga, pri katerem so sodelovali tamkajšnji osnovnošolci. Kot je pojasnila Nataša Klemenčič, namreč v Prirodoslovnem muzeju hranijo nekaj lepo ohranjenih Erbergovih herbarijev, ki so jih šolarji raziskovali. Sledi predstavitev Dola v tistem času, šolarji pa so raziskali tudi oblačilno kulturo in prehrano v 19. stoletju.

Na današnji slovesnosti bo zbrane nagovoril župan občine Dol Željko Savič, slavnostni govornik bo pravnik in diplomat Božo Cerar. V kulturnem programu so napovedani Nuška Drašček Rojko, Simon Dvoršak na klavirju, kvartet harf Erike Frantar in harmonikarji Tomaža Pustotnika.

Ob razstavi bo 9. septembra predavanje Stanislava Južniča na temo Rodbina Erberg in obisk cesarja Franca I. Dogodek 16. septembra nosi naslov Iz Dolskega v svet diplomacije, na njem bo pravnik in diplomat Božo Cerar predstavil svojo bogato diplomatsko pot ter knjige in članke.

Za 21. september je napovedan večer z zgodovinarjem Andrejem Rahtenom, ki bo posvečen novi izdaji knjige Vladimirja Šenka o Ljubljanskem kongresu. Knjiga z naslovom Ljubljanski kongres 1821: diplomatskozgodovinska študija Vladimirja Šenka je izšla pri Mohorjevi založbi.

Vse sobote in nedelje v septembru bodo ob 17. uri in tudi po dogovoru potekala strokovna vodstva po razstavi. Dogajanje pa bo po besedah Nataše Klemenčič pospremil še jubilejni zbornik, ki bo na voljo tudi na današnji prireditvi.

Projekt Cesar v Dolu ima svoj jubilejni znak, ki predstavlja portreta obeh akterjev dogodka: avstrijskega cesarja Franca I. na desni in gostitelja dolskega barona Erberga, ki je dal v spomin na ta dogodek postaviti obelisk.