Slovenija 6.9.2021 7:00

Na Ljubljana Festivalu Filharmonični orkester Baltskega morja

Ljubljana, 6. septembra - V sklopu 69. Ljubljana Festivala bo drevi na Kongresnem trgu nastopil Filharmonični orkester Baltskega morja. Pod taktirko Kristjana Järvija bo orkester, ki združuje glasbenike iz desetih nordijskih držav, izvedel program Nordijski labodi. Ta vključuje dela Arva Pärta, Jeana Sibeliusa in Petra Iljiča Čajkovskega, piše v napovedi.

Ljubljana. Festival Ljubljana, Ljubljana, kultura, kulturna prireditev, opera. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana, Ljubljana, kultura, kulturna prireditev, opera.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Filharmonični orkester Baltskega morja združuje glasbenike iz desetih nordijskih držav: Danske, Estonije, Finske, Nemčije, Latvije, Litve, Norveške, Poljske, Rusije in Švedske. Člani orkestra izvajajo glasbena dela na pamet, brez not, ter s svojimi pristopi presegajo meje klasične glasbe.

"Vsak njihov koncert je edinstven spektakel zvoka, luči, vizualne umetnosti in koreografije. Pod vodstvom estonskega glasbenega vodje in ustanovitvenega dirigenta Kristjana Järvija z inovativnimi zamislimi vsak koncert preobrazijo v unikatno glasbeno potovanje," so zapisali na Ljubljana Festivalu.

Program Nordijski labodi se po navedbah organizatorjev osredotoča na veličastno bitje, ki simbolizira čistost, nedotaknjenost in plemenitost: "Tudi Arva Pärta navdihujejo. Estonski skladatelj (86), eden najvplivnejših našega časa, daje velik poudarek na spiritualnost, zakone narave in krog življenja. Vse to izraža v glasbi, ki je hipnotična in meditativna. Jean Sibelius je ustvaril štiri legende iz Kalevale - štiri simfonične pesnitve - na podlagi zbirke ljudske poezije severovzhodne Finske in Karelije (danes Rusije). Tretja iz niza nosi naslov Labod iz Tuonele in temelji na zgodbi o nordijskem mitološkem bitju iz podzemnega kraljestva mrtvih."

Peter Iljič Čajkovski pa je simbol laboda uporabil v svojem najslavnejšem baletu Labodje jezero. Nocoj bo dramatična simfonija na odru Kongresnega trga zazvenela v Järvijevi priredbi.