Slovenija 7.9.2021 0:30

Z Mednarodnim komparativističnim kolokvijem se začenja 36. festival Vilenica

Ljubljana, 7. septembra - Z mednarodnim komparativističnim kolokvijem se danes začenja 36. mednarodni literarni festival Vilenica. Potekal bo pod geslom Strah in pogum ter bo preplet digitalnih vsebin in dogodkov v živo. Veliki nagrajenec letošnje Vilenice je avstrijski pisatelj Josef Winkler, slovenski avtor v središču festivala je Milan Dekleva.

Lipica. Mednarodni literarni festival Vilenica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Lipica.
Mednarodni literarni festival Vilenica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vilenica idejni fokus med letoma 2020 in 2024 usmerja v temo Evropa se širi in krči. Lani jo je začela z vprašanjem Quo vadis, osrednje vprašanje letošnje izdaje pa je, Ali je strah le druga plat poguma. Predsednik žirije za Vilenico Aljoša Harlamov je v zapisu, objavljenem na spletni strani festivala, razmišljal, da smo se znašli v času, "ko se v vse bolj prestrašenem svetu uveljavljajo nove meje, nove oblike nadzora, hkrati z omejevanjem svobode govora ter državljanskih in človekovih pravic".

Kot že lanski bo festival Vilenica ponovno potekal kot preplet digitalnih vsebin in dogodkov. Po besedah vodje festivala Nane Vogrin so želeli ohraniti programsko shemo, ki bi bila kar se da podobna tisti iz predkoronskih let. Ohranili so žive dogodke v Hrastniku, Kopru, Ljubljani in Sežani ter na njih prednost pri nastopu dali slovenskim avtorjem in avtorjem, ki prihajajo iz bližnjih držav.

V želji, da na osrednji okrogli mizi SEP sodelujejo vsi udeleženci festivala, torej tudi tisti iz relativno bolj oddaljenih držav, pa so se odločili, da le-to organizirajo preko aplikacije Zoom v dveh delih. Tudi za portugalski fokus so odločili, da ga predstavijo digitalno.

Letošnji, 19. mednarodni komparativistični kolokvij v organizaciji Slovenskega društva za primerjalno književnost bo obravnaval kompleksna razmerja med literaturo in vojno. Potekal bo v živo, z možnostjo uporabe aplikacije Zoom za tuje udeležence.