Slovenija 6.9.2021 17:21

SF v novo sezono z optimizmom in željo po neposrednem stiku z občinstvom

Ljubno ob Savinji, 6. septembra - Slovenski filharmoniki so po zimi, ki so jo prebili večinoma za kamerami in mikrofoni ter v svet pošiljali glasbo po svetovnem spletu, pripravili nov izbor koncertov, zbranih v šest abonmajskih ciklov. Trije bodo našli svoje mesto v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD), trije pa v Slovenski filharmoniji (SF).

Kot je v programski knjižici sezone 2021/2022 zapisal direktor in umetniški vodja Orkestra SF Matej Šarc, se zavestno obnašajo in delujejo tako, kot da je - ali da bo - odslej spet vse v najlepšem redu. V to jih žene neusahljivi optimizem in želja po neposrednem stiku z občinstvom.

Šarc je na današnji novinarski konferenci uvodoma predstavil SOS abonma oz. abonma sodobnih orkestrskih skladb, v katerem predstavljajo skladbe, nastale pretežno v 20. in 21. stoletju. Izpostavil je prvi koncert abonmaja, na katerem bo izvedena Eksil 3 - Življenje emigranta Edvarda Vinka Globokarja, ki je skladateljev opus magnum, zadnje veliko delo za zbor, soliste in orkester. Globokar ga je napisal po naročilu Bavarskega radia, pred približno petimi leti je bilo prvič izvedeno v Münchnu. Koncert bo 22. septembra v Gallusovi dvorani CD in tedaj bodo Globokarju podelili naziv časti član SF. Šarc je še opozoril, da se SOS abonma navezuje na program SIM - sobotne izobraževalne matineje, kjer bo pred koncerti mogoče prisluhniti razlagam glasbenih del v programu.

Abonma PVC oz. pretežno vokalni cikel po besedah umetniškega vodja Zbora SF Gregorja Klančiča prinaša zborovska dela od stare do sodobne glasbe, program pa je oblikoval tako, da je skušal nadoknaditi tisto, kar je v preteklih dveh sezonah izostalo bodisi v programskem smislu, bodisi kot dogovor s posameznim dirigentom. Tako bodo med drugim izvedeni Nemški rekviem Johannesa Brahmsa v priredbi Heinrisha Possa za soliste, zbor, dva klavirja in pavke, Vsenočno bedenje Sergeja Rahmaninova z ruskim dirigentom Filipom Čiževskim in koncert z nemško dirigentko Julio Selino Blank z naslovom Nuits, adieux.

V program abonmaja SMS oz. samih mogočnih skladb bodo po Šarčevih besedah med drugim zazvenela dela Sergeja Prokofjeva, Brahmsa in Gustava Mahlerja ter noviteta, 45-minutna simfonija Abelard slovenskega skladatelja Petra Kopača, ki nastala po naročilu SF. Za dirigentskim pultom se bodo zvrstili Aziz Šohakimov, James Tuggle, Philipp von Steinaecker, Toby Thatcher, Olari Elts in Valentin Urjupin.

V abonmaju FKK oz. filharmoničnih klasičnih koncertov bodo obeležili 100. obletnico rojstva slovenskega skladatelja Uroša Kreka; ob tej priložnosti bo hornist Andrej Žust izvedel njegov Koncert za rog in godala. Za dirigentskim pultom bodo stali Philipp von Steinaecker, Masaaki Suzuki, Douglas Boyd, David Niemann in Gordan Nikolić.

Program vokalno-instrumentalnega programa VIP je po Klančičevih besedah postavljen previdno, saj ne vedo, kako se bo razvijala epidemiološka situacija. V juliju si želijo izvesti oratorij Elija Felixa Mendelssohna, ki zahteva večjo zasedbo, sicer pa bodo tekom sezone v vsebinskem smislu sledili poteku koledarskega leta denimo z rekviemom Luigija Cherubinija v začetku novembra in pa zaradi epidemije za manjše število izvajalcev prirejeno različico dela Passio Anno Domini MMXXII Damijana Močnika v marcu.

Mladim pa želijo svet simfonične in zborovske glasbe približati z Družinskim abonmajem. Umetniški vodja abonmaja Franci Krevh je izpostavil, da so koncerti zastavljeni premišljeno, program pa je najbolj primeren za otroke od šestega do 12 leta starosti, seveda pa lahko moderiranim koncertom prisluhne najširši krog občinstva. Letos so abonma naslovili Zgodbe, prinaša pa pet koncertov oziroma zgodb. Dva izmed koncerta bosta vključena tudi v t.i. filharmonično spletno učilnico, kar pomeni, da bosta pospremljena s koncertnim in učnim listom.

Neobičajna sezona 2020/2021 SF pa je zabeležena tudi na 20-minutnem filmu, katerega režijo podpisuje Primož Zevnik. Kot je povedal na novinarski konferenci, mu bo sicer ostala v spominu po tem, kako so se sami filharmoniki organizirali in uspeli izpeljati vse zastavljen abonmaje. Navdušilo ga je, ko je videl, kako so uspeli producirati vse video vsebine v sodelovanju z Radiem Slovenija in danes je na račun tega na You Tube kanalu SF dostopen celoten korpus.