Svet 8.9.2021 10:52

Začenja se festival Ars Electronica

Linz, 8. septembra - V Linzu se začenja festival umetnosti, tehnologije in družbe Ars Electronica, ki bo do 12. septembra potekal dualno - s fizičnimi dogodki in virtualno po svetu, tudi preko t.i. vrtov, pri katerih sodelujejo slovenski partnerji. Po besedah organizatorjev je tema in cilj tokratnega festivala Nov digitalni dogovor (A New Digital Deal).

Letošnja Ars Electronica bo ponudila vpogled na veščine, ki so potrebne za snovanje novega pristopa do velikih izzivov našega časa. "Na stotine umetnikov, znanstvenikov in aktivistov bo med 8. in 12. septembrom predstavilo, kako bi do tega prišli, na festivalu, ki bo v živo potekal v Linzu in na 86 Vrtovih Ars Electronice po svetu, pa tudi virtualno," piše v sporočilu za javnost. Organizatorji so dodali: "Če je bila Ars Electronica 2020 hibriden festival bo tokrat dualen."

Na več lokacijah po Linzu se bo v naslednjih dneh v sklopu festivala zvrstil bogat program, ki bo med drugim vključeval razstavo CyberArts 2021, na kateri bodo na ogled nagrajena dela letošnje izdaje, tudi prejemniki cenjene festivalske nagrade zlata nika. V kategoriji Umetna inteligenca in umetnost življenja je sicer posebno omembo za projekt PL'AI prejela slovenska umetnica Špela Petrič, med nominiranci za nagrado STARTS Prize '21 pa je s projektom MycoMythologies tudi slovenska umetnica Saša Spačal, piše na festivalski spletni strani.

V avstrijskem mestu bosta na ogled tudi tematska razstava Digital && Life, osredotočena na raznolike odnose med digitalnim in vsemi obstoječimi oblikami življenja, ter razstava There Is No Planet B, preko katere opozarjajo na globalno segrevanje in pozivajo k odgovornosti vsakega posameznika glede tega.

Partnerske institucije pa bodo svoje Vrtove Ars Electronice od danes odprle po vsem svetu, od Oceanije in Azije, preko Afrike in Evrope do Južne in Severne Amerike. Pri projektih, usmerjenih k lokalnemu občinstvu, po napovedi organizatorjev sodelujejo muzeji, galerije, univerze, laboratorij in števila združenja. Spletna vstopnica za festival stane zgolj devet evrov, za kar bo na voljo na stotine predavanj, predstavitev, koncertov, performansov, interaktivnih delavnic in virtualnih ogledov. Bodo pa na festivalu prek spleta brezplačno ponudili izbrane dogodke v povezavi s temo A New Digital Deal.

Pri projektu z novogoriškim vrtom, poimenovanim Pozdravi iz prihodnosti IV: Dotik novih resničnosti sodeluje tudi Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici. Vrt bo postregel "z avdiovizualno, intermedijsko in raziskovalno-teoretsko vsebino, ki se posveča povezavi umetnosti, znanosti in tehnologije", je pisalo v sporočilu za javnost. Predstavljena bodo avdiovizualna, intermedijska in teoretsko-raziskovalna dela sodelavk in sodelavcev, študentk in študentov ter alumnov Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici v štirih sklopih.

Akademija bo sicer na vrtovih Ars Electronice sodelovala tudi na vrtu pod okriljem mreže konS- platforme za sodobno raziskovalno umetnost. V sklopu tega projekta je v petek predvidena okrogla miza Globoke spremembe: O preoblikovanju družbe s spreminjanjem vrednot predvidena, na kateri želijo pri konS sopostaviti "izkušnjo vzpostavljanja nacionalne mreže institucij kot vozlišč, v katerih poteka raziskovalno učenje, radikalno umetniško ustvarjanje in prevajanje umetniških ideacij v možne inovacije za bolj etično sobivanje tehnologij, človeka in narave" z izkušnjam drugih velikih umetnostnih platform, kot sta Ars Electonica Center iz Linza in Waag Society iz Amsterdama, so sporočili s platforme.