Slovenija 8.9.2021 5:00

Začenja se nacionalni mesec skupnega branja

Ljubljana, 8. septembra - Na današnji mednarodni dan pismenosti se začenja nacionalni mesec skupnega branja 2021. V sklopu dogodkov, ki se bodo zvrstili do 10. oktobra, bodo pobudniki in partnerji meseca skupnega branja posebno pozornost namenili medgeneracijskemu branju, izpostavili pa bodo tudi pomen družinskega branja.

Egipt, Kairo. Moški med branjem knjige. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Moški med branjem knjige.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pobudniki nacionalnega meseca skupnega branja - Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije - tudi letos pripravljajo številne in raznolike dogodke in dejavnosti, s katerimi prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni.

Nacionalni mesec skupnega branja se tradicionalno začenja na današnji mednarodni dan pismenosti z nacionalnim strokovnim posvetom Bralnega društva Slovenije Zapeljevanje v branje ali Kako branje živi na spletu. Udeleženci se bodo seznanili z različnimi praksami navduševanja in spodbujanja k branju prek različnih spletnih orodij in družbenih omrežij.

V okviru meseca se bo danes začela tudi javna medijska in plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj, ki bo trajala vse do konca leta. "Z njo bomo javno podprli promocijo branja, ozaveščali o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture," so sporočili organizatorji. Avtorica ilustracije na letošnjem plakatu je Tanja Komadina. Ilustracijo je prispevalo Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS. S plakati bodo opremljene tudi enote Mariborske knjižnice.

Za zaključek meseca skupnega branja pa bo Center za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici med 4. in 8. oktobrom pripravil že tretje strokovno srečanje ABC Bralne pismenosti III, ki bo osredotočeno na vprašanje, ali sta radovednost in navdušenje ključna za spodbujanje bralne pismenosti.

Poudarek meseca bo tudi na družinskem branju, zato je v ta namen letos zaživela spletna stran Družinska pismenost, "ki je namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje", še piše v sporočilu za javnost.