Slovenija 9.9.2021 6:00

Ob predsedovanju Svetu EU koncert Nemške komorne akademije iz Neussa v SF

Ljubljana, 9. septembra - V Slovenski filharmoniji (SF) bodo v okviru tria predsedstev Svetu EU gostili Nemško komorno akademijo iz Neussa pod vodstvom violinista Svetlina Rousseva. Zbrane bosta na koncertu, ki predstavlja tudi zaključek Tartinijevega festivala, nagovorila nemška veleposlanica Natalie Kauther in zunanji minister Anže Logar.

Belgija, Bruselj. Minister za zunanje zadeve Anže Logar. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Minister za zunanje zadeve Anže Logar.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Orkester z mednarodno priznanim bolgarskim violinistom Roussevom bo v okviru slavnostnega koncerta predstavil širok repertoar del evropskih skladateljev: Ludwiga van Beethovna, Antonina Dvoržaka, Bele Bartoka, Alda Kumarja, Ludwiga van Beethovna, Camillea Saint-Säensa, Joaquina Turina in Giuseppeja Tartinija.

"Nemška komorna akademija iz Neussa (DKN) s kombinacijo entuziazma in predanosti ustvarja dih jemajoče predstave, zato jih uvrščajo med vodilne komorne orkestre v Nemčiji," so zapis iz nemške glasbene revije das Orchester povzeli v SF.

Ključnega pomena pri komorni akademiji je odkrivanje glasbe kot skupnega jezika. "Člani orkestra, ki prihajajo iz 20 različnih držav, so razvili globoko medsebojno razumevanje, ki se zrcali v ustvarjanju edinstvenega zvoka, tako v studiu kot na odrih po vsem svetu. Njihov obsežen repertoar sega od baroka, avantgarde do jazza," piše na spletni strani filharmonije.

Umetniška vodja akademije je od leta 2017 nizozemska violinistka Isabelle van Keulen, ki velja za eno največjih sodobnih violinistk. Orkestru so dirigirali Andrey Boreyko, Krzysztof Penderecki, Alexander Lonquich, Lavard Skou Larsen ter Lord Yehudi Menuhin v zgodnjih letih orkestra. Od marca 2019 je glavni dirigent akademije avstrijsko-madžarski violinist in dirigent Christoph Koncz.

Koncert predstavlja zaključek letošnjega Tartini festivala, ki tako prvič organizira dogodek izven obalne regije, so sporočili organizatorji Tartinijevega festivala. Kot so pojasnili, je koncert del političnega sodelovanja med državami tria - Slovenije ter predhodnic Nemčije in Portugalce - ki so ga želeli glasbeno zaokrožiti. Tako je nemško veleposlaništvo ob podpori Nemške turistične organizacije, mesta Neuss in drugih partnerjev v Slovenijo povabilo orkester Nemške komorne akademije Neuss.