Svet 9.9.2021 6:00

Frankfurtski muzej Städel bogatejši za Baselitzova dela

Frankfurt, 9. septembra - Muzej Städel v Frankfurtu je, zahvaljujoč zasebni donaciji, bogatejši za enajst osrednjih del nemškega umetnika Georga Baselitza. Dela - risbe in grafike ter sliko z naslovom Pes in zajec navzdol iz leta 1967-, so predstavili na razstavi z naslovom Kreature - Georg Baselitz in 60. leta, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava se po pisanju dpa posveča izključno 60. letom minulega stoletja. "V teh razgibanih letih se je manifestiral umetnikov popolnoma samosvoj odnos do figurativne umetnosti in človeškega lika," je povedala kustosinja Svenja Grosser. "Z njim ni le razburkal povojne umetnosti, temveč je tudi svojim naslednikom utrl pot v novo slikarstvo," je dodala.

Leta 1938 rojeni slikar, risar, kipar in grafik Baselitz je s svojimi "na glavo obrnjenimi slikami" poznan po vsem svetu in velja za enega najpomembnejših nemških povojnih umetnikov. Leta 1963 je odkril grafične tehnike, ki so mu, v nasprotju s slikami v velikih formatih, omogočale upodabljanje človeških glav, živali in pokrajin na intimnejši način.

Pozornost širše javnosti je vzbudil v 60. letih minulega stoletja, ko je imel zaradi po mnenju nekaterih žaljivo predstavljene erotike težave s policijo.